Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Úvod » Články » Problémy ve vztahu » Rubrika: Povaha člověka » Pozitivní a negativní myšlení I.

Pozitivní a negativní myšlení I.

Tento článek jsem původně napsala pro jiné účely, ale rozhodla jsem se ho po určité úpravě zveřejnit i na těchto stránkách.

Cílem tohoto článku je poopravit obecné teorie o podstatě pozitivního myšlení, inspirovat, navést a informovat.

Má inspirovat k uvědomování si vlastních myšlenkových pochodů, navést na to, jak pozitivněji vnímat svět, informovat o tom, jak funguje podvědomí…

Všechny obecné, dosud předkládané teorie pozitivního myšlení chtějí jako prioritu změnit myšlení člověka. Tyto teorie ovšem násilně mění myšlení člověka, aniž by dotyčný pochopil, co má dělat a proč. Tato změna směrem k pozitivnímu způsobu uvažování není vědomá, postupná s klidným průběhem a dlouhodobým výsledkem.

Většinou tento způsob nezmění negativně uvažujícího člověka v pozitivně uvažujícího, ale pouze zmírní jeho negativismus v jeho vnějších projevech – uvnitř zůstává stejně negativistický, nebo zůstane někde na půli cesty. Tyto teorie totiž nemají jednoznačný a dlouhodobý efekt.

Mnou nabízená teorie o pozitivním myšlení si nebere jako prioritu změnit myšlení, ale pouze změnit člověku úhel vnímání vjemů, které má kolem sebe.

Dokud člověk nezmění způsob vnímání světa kolem sebe, do té doby nemůže změnit trvale ani své myšlení.

Vnímání světa

Hlavní a podstatní rozdíl mezi negativně a pozitivně naladěným člověkem je v jeho vnímání. Navenek toto rozdílné vnímání negativisty a pozitivisty je poznat na jediné věci, a to na jeho reakcích.

Pokud člověk změní svoje vnímání okolního světa, změní následně i své myšlenky a tím i svoje reakce. Toto je jediná přirozená, nenásilná cesta, která má trvalé výsledky.

Na tom, jak člověk vnímá okolní svět, nesmírně záleží. Každý člověk si sám rozhoduje, jak vnímá okolní svět. A jeho rozhodnutí následně určuje jeho způsob myšlení a tím i jeho reakce: rozhodnu-li se vnímat svět pozitivně, automaticky se tomu přizpůsobí i můj způsob myšlení a následně i moje jakékoli reakce (ať vnitřní nebo vnější).

Pozitivní vnímání světa

Rozhodne-li se člověk vnímat svět pozitivně, jeho reakce budou pozitivní.

Pod pojmem "pozitivně" vnímat svět nemyslím vnímat svět způsobem:

  • nereálného idealizování.
    Např. tvrzení: "Všichni děláme to, co můžeme." Neděláme, toto je idealizování. Ve skutečnosti neděláme, co můžeme. Někoho napadá: "Vždyť já dělám to nejlepší." Není tomu tak. Toto je také idealizování. Ve skutečnosti my všichni, žel, nyní více či méně děláme pouze to, co je pro nás pohodlné, z čeho máme prospěch, zisk...
    Ale kdybychom chtěli, tak můžeme dělat i něco jiného, a sice to, co se dělat má: být čestným, upřímným, pravdomluvným. Ale toto se nikomu nechce – je to nepohodlné a kolikrát z toho nemáme profit, spíše navenek újmu, škodu. Tvrzení, že dělám vše, co mohu, je právě přehnaná pozitivita. Je dobré zůstat nohama na zemi a neidealizovat si něco pro zbavení se negativního dojmu z nedostatečné zodpovědnosti.

  • snění ve smyslu: "Jednou budu milionář, a už se na to těším. Jednou jim to všem ukážu. Jednou to dokážu. Jednou… A jelikož (snad) jednou…, tak neřeším to, co mne tlačí nyní."
    Nemáme žít v duchu až jednou. To není pozitivní uvažování, pokud žiji budoucností, dokud sním. Musíme žít nyní, protože nikdo z nás nemá jistotu, že tady bude i zítra. Snění je způsob uvažování, který je ovšem zčásti správný. Člověk má snít.
    Ovšem má snít jenom do takové míry, která člověka neodvede od řešení věcí přítomných, a to ve smyslu: "Těším se až jednou, ale do té doby budu řešit to, co je nyní." Snění dává sílu, pokud má člověk svůj sen pouze jako motivaci. Nesmí ho mít jako výmluvu, proč neřešit věci nyní. Snění nesmí člověk mít ani jako druh útěku z nepříjemné přítomnosti. Snění má člověk mít pouze v omezené míře jako cíl, který mu dává motivaci, chuť jít. Nesmí být náplní vnímání a myšlení, ale pouze malou součástí.

  • přehlížení toho, co není k přehlížení.
    Člověk nesmí v zájmu pozitivního vnímání světa přehlížet zásadní věci typu nevěra (ať psychická či fyzická), agresivita, faleš, lež, násilí, nečestnost, zrada, opakované nedodržení slibů, pohrdavost, povýšenost, zákeřnost, vypočítavost, nesrovnaný žebříček životních hodnot apod.
    Např. následující způsob vnímání nevěry není druhem skutečné pozitivity: "To, že mne manžel podvádí, není důležité. Důležité je, že se vrací domů." Člověk na jedné straně nemá přehlížet to, co je nefér, na druhé straně nesmí lpět a přehnaně řešit věci, které nejsou tolik důležité pro život, např. ve smyslu: "Sice jsi mi věrný, ale nechceš se naučit vařit a proto s tebou nechci být."

  • utopického vnímání.
    Do pozitivní způsobu vnímání světa nepatří třeba: "Všichni si zasloužíme stejně." Nezasloužíme. Pozitivita tkví ve vnímání typu: "Každý si zaslouží přesně to, co má. A v budoucnu si každý zaslouží přesně to, co dává nyní, v přítomnosti." Kdo bude upřímně chtít, ten přesně vždy dohledá, proč má ten či onen to či ono. A vždy dohledá, že skutečně nikdo nemá nic víc a nic míň než to, co si zaslouží. A že vše, co člověk má, ho něčemu učí.
    Pozitivní způsob uvažování není ani tento druh utopie: "Každý člověk má právo dělat chyby." Nemá právo. Možnost dělat chyby má, ale právo dělat chyby nemá. Právo dělat chyby má jenom člověk, který je v začátcích a učí se něčemu. Ale pak už nemá právo dělat tyto chyby ani takovýto člověk.

  • odlehčeného vnímání ve smyslu: "Život je peříčko."

Pozitivně vnímat svět znamená vnímat ho takový, jaký skutečně je. Ne takový, jaký ho chceme mít. Vidět hlubší souvislosti. Vnímat řád, rozumět mu, chápat ho. Toto je pozitivní způsob uvažování.

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,66

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

...soustředěnost...

Mno Honzo, tu přítomnost a soustředěnost jako vlastnost bojovníka, bych Ti měl připomínat pokaždé na poradě po tréninku, aby jsi z těchto vlasností pro skupinu věnoval alespoň 20%. Ozzy

Přidáno: 17. 4. 2010 8:40

Tento komentář je reakcí na [19] Jan Novotny

[23] Jan Novotny

No doprdele :D Tak ted jsem sam sebe znemoznil.. sice premyslim nad stejnymy vecmi a ze zacatku jsem se vas zastaval, ikdyz mi to prislo nejaky podivny uz pri precteni par nadpisu a rucnych vet. Ale jak jsem pak cetl dalsi a dalsi veci, smich posleze presel spise v neskutecnej udiv. A nakonec jsem fakt nasranej, ze nekdo muze byt takova svine a ryzovat tak sileny penize na takove demagogii. Zaobalit filozoficke otazky nasi spolecnosti do habu blabolu s ruzovou nalepkou.

Kurna, bud ste neskutecne vychcani lide, a nebo jste psychicky nemocni. Kazdopadne astara serana na vas a at si vas odvede i s vasim vebem. Takovou ostudu jsem si doufam trhl naposledy. Kurna uz nikdy nebudu setrit cas tim, ze nekde budu preskakovat mezi radky (spise odstavci). grrrrr

Přidáno: 12. 1. 2010 2:34
[22] Jan Novotny

Tak mi to neda a musim sem napsat jeste neco. Bohuzel jsem az ted zjistil, ze je tato stranka z casti placena a ptam se: Prijde vam spravne vydelavat na necem takovem? Vzdyt tady ty lidi tahate na suchou nudli. Danym problemum samy vubec nerozumite, pletete si pojmy s dojmy, dochazite podivnymy uvahami k obcas pravdivim a obcas take podivnyim zaverum. Podle vasich clanku, pokud jsou teda mysleny vazne, jste osobnostne lide kteri by nemely nekomu davat rady a poucovat ho, jelikoz vas usudek opravdu neni spravny. Nejsem konkretni a konkretne nenazyvam veci, jelikoz tohle verejne zasadne resit nechci.

Nic mene ikdyz jsou to zavery mnohdy pravdive, tak jsou zahaleny do podivneho habu a opravdu cim vic clanku jsem precetl, tim vic zacinam nabyvat dojmu, ze timto zpusobem k tomu dany clovek nemohl sam dojit a ze se to opravdu podoba sekte! Jooo, opet jsem se ujistil, ze cist jen tucne veci s domenim, ze si ukratim cas se opravdu nevyplaci.

Na techto strankach se dotykate temat lidem blizkych casto se zavery opravdu pravdivymi, vsak s velice divnym oduvodnenim. Fuj, nechapu z toho..

Přidáno: 12. 1. 2010 1:27
[21] Jan Novotny

Omlouvam se, ze pisu dalsi prispevek a doufam, ze me nebudete brat za spamera. Cetl jsem nektere reakce lidi kteri reagovaly na kritiku.

Prijde mi ze vice nez diskusi uz se to opravdu podoba odtrhnuti se od spolecnosti a vytvoreni nejake skatulky. (nechci uzit to slovo co uzil Petr, jelikoz si myslim, ze umysl takovy neni).

To co popsal Petr je obycejny nazor konzumniho cloveka, ktery na tyto zalezitosti pohlizi jako na zbytecne (odvraci pozornost od dulezitejsich problemu materialniho sveta). Takto uvazuje velka cast spolecnosti.

A to co psal pan martin ma tez svou logiku.. jak jsem jiz psal vyse, tak jsou to veci jiz davno sepsane, neni to vubec nic noveho. Je to vec prirozena ke ktere by spravnou uvahou dosel kazdy, kdo by se timto spravne zabyval.

Jinak temto strankam bych vytkl dve veci:

A to spatnou informovanost, sectelost a slovni zasobu autorky.

A druha: Nekteri jedinci kteri opravdu vystupuji jako bez vlastniho nazoru a pohledu na vec, kteri se snazi v rousce moudrosti zastavat neceho, cemu poradne nerozumi.

Nemyslim si, ze jsem nejakej znalec v teto oblasti, ale nejakej zakladni pilir na kterem muzu stavet, rozhodne mam. A trosku me mrzi to, ze se tu stavi na vratkem podkladu s nejistymi zaklady.

A zajimala by me jedna vec a tou je vek autorky. Dozvim se odpoved na svou otazku?

Přidáno: 12. 1. 2010 0:37
[20] Jan Novotny

2Petr: Tyto myslenky jsou zakladnim kamenem uspechu v praci s lidmi. Pokud clovek pochopi jejich uvazovani, chovani, atd, pak byva vice uspesny v zivote. Ale souhlasim, ze se toho da i zneuzit. OVsem tohle rozhodne nebude priklad tady autorky.

2Martin: Ty myslenky co tady pani pise jsou logickou zalezitosti. Jsou to veci ktere funguji. A byly uz mnohokrat sepsane. Me samotnemu se stalo, ze jsem sam vlastni uvahou prisel na veci, kterych jsem se pak docetl v literature. Nic nekaleho bych v tom nevidel.. pouze uvazovani nad souvyslostmi :)

Přidáno: 12. 1. 2010 0:10

Tento komentář je reakcí na [1] martin

[19] Jan Novotny

"Neco jako absolutni smireni stim co mam a stim, ze kazdy svimiciny utvari a ziskava to co ma." tady bych se jeste opravil.. ze je to vyjadreni smirlivosti nad tim co ma dotycny a nad tim, co maji ostatni.

Jeste bych dodal, ze moc pekna myslenka byla ta o pritomnosti a sneni. Pritomnost a soustredenost. Vlastnosti to bojovnika.. ;)

Přidáno: 12. 1. 2010 0:01

Na komentář reagoval [24] Ozzy

[18] Jan Novotny
Dobra uvaha

V tomto clanku jsou opet velice pravdive veci. Ovsem nektera spatne pouzita slova mozna obcas meni prvotni myslenku. Sneni, prehnany optimismus, atd.. zaklad je spravny a pravdivy. Myslenky typu "chybami se clovek uci a z kazde chyby by se mel poucit", ze "kazdy ma co si zaslouzi" (majetek). Jsou zajimave myslenky a casto pravdive. Ovsem o nekterych by se dalo polemizovat.

Pouziji zde jako priklad opet myslenku "kazdy ma co si zaslouzi". Tato veta je velice diskutabilni. Vsichni moc dobre vime, ze spravedlnosti je na svete jako safranu. Vsak v teto vete je podstata nekde jinde nez v holem vyznamu. Jdeo to, ze tato veta vyjadruje jakousi absenci zavisti. Neco jako absolutni smireni stim co mam a stim, ze kazdy svimiciny utvari a ziskava to co ma. At jiz jsou tyto ciny dobre ci spatne. Proto bych v ptipade vyrknuti teto moudre vety myslenku rozvynul, jelikoz ji lze spatne chapat. Stejne tak jako v historii krestane spatne chapali bibli, nebo napr. v dnesni dobe muslimove koran ci jine zalezitosti, ktere nelze poradne popsat a stanovit par radky.

Doporucil bych vam Literaturu zabivajici se vychodni fylozofii. Pro zacatek nejake knihy od Danna Millmana. Napr. Cestu pokojneho bojovnika. Pak take neco z psychologie. Jung, Freud.
A take napr. Jogu ci Meditaci.

Studium vam vice uceli nazor, pochopite vice souvyslosti a take zlepsi vyjadrovaci schopnosti.

Kazdopadne se mi libi vas smer uvazovani a preji vam hodne stesti a zdaru.

Přidáno: 11. 1. 2010 23:49
[17] Květa

Dobrý den,

souhlasím s názorem paní Vlaďky. Často dávám kontakt na tyto stránky a
pokaždé doporučuji všem, kdo se poprvé dívají na tyto stránky, vyhladat nejprve články:
Principy vzniku nemoci I.
Principy vzniku nemoci II.
a Principy vzniku nemoci III.
Nádherně Vám objasní, o čem se na těchto stránkách píše.
Poté doporučuji najít článek:
Aby děti ve zdraví četra a Mikuláše přežily.

A pak teprve další...
Články Vám začnou otvírat jiný pohled na nemoci, vztahy v rodině, život, svět. A hlavně -prostřednictvím nich se budete moci podívat "na sebe a do sebe".
Ale to pouze pod podmínkou, že budete chtít.

Je škoda, pane Petře, že jste začal číst od zadu.
Je to, jako byste neznal ani slovo anglicky a napoprvé otevřel nějakou odbornou kninu psanou v angličtině. Také by Vám to nic neřeklo. Asi byste také řekl : "Proboha, co je to tu napsáno". A nedivila bych s Vám.

Zkuste tyto stránky otevřít ještě
jednou. Budete překvapen.

Hezké čtení a následné přemýšlení Vám přeje Květa

Přidáno: 13. 7. 2008 19:46
[16] Vlaďka
reakce na komentář pana Petra

Hezký večer všem.
Nedá mi to a reaguji na komentář pana Petra.
Mé pocity z komentáře jsou takové.......takto to dopadá,když má člověk nedostatek informací,ani si nehodlá přečíst žádný článek,aby se dozvěděl o čem je vlastně řeč a jak do hloubky a krásně jsou články napsané.Že je hodně důležité zabývat se detaily a nebrat vše z jedoucího vlaku a povrchně.A na závěr ještě udělat soud,který panu Petrovi nepřináleží.Byl to komentář z jiného soudku,pan Petr nezná o co kráčí ,ale přesto mu děkuji za jeho názor a hlavně ten čas,který věnoval.
Dobrou noc všem zdraví Vlaďka

Přidáno: 12. 7. 2008 22:06
[15] Petr
úžas na entou

Milí účastníci diskuze, na doporučení jsem pro zajímavost navštívil tuto stránku. Ani jsem nečetl článek, kterého se diskkuze týká, kliknul jsem jen tak naslepo a rovnou jsem přešel k Vaší diskuzi a tímto už se dostávám k nadpisu mého komentáře. Opravdu ŽASNU nad tím čím lidi dokážou trávit čas. Pravděpodobně nemáte pořádně co na práci, když se dokážete pořád dokolo zabývat takovými nesmysly. A pokud to děláte už ve svém volném čase, tak Vás upřímně lituju. Nemůžu se ubránit pocitu, že jde o kult osobnost paní Kačenky a vy všichni jste zmanipulovaní členové nějaké sekty, ze které si opět někdo udělal předmět svojí výdělečné činnosti a vy to všichni konzumujete i s navijákem. Tímto končím, protože už tak jsem vám daroval čtvrthodinu svého života a ten jeho zbytek si hodlám užít:-) Užírejte se tady dál

Přidáno: 9. 7. 2008 16:51
[14] Soňa Niklfeldová

Dobrý den paní Jarko,píšete,že znáte paní Kačenku už od roku 2001a jak moc už Vám v životě pomohla.Myslíte,že si nezaslouží zastání hlavně a právě od nás,kteří jí věříme a kterým v životě její pravdivá slova i činy pomohla?Ano,paní Kačenka si svojí pravdu umí obhájit,ale je to přdevším také citlivý člověk,který zrovna tak jako mi touží po upřímné pochvale,uznání,lásce a zastání.Zkuste si to paní Jarko obrátit,kdyby Vy jste byla na jejím místě.Jak by Vám bylo?Jak by jste se cítila?Cituji Vaše slova: A proto děvčata nevím,jak jste začínala Vy,ale TAKOVOU OBRANU KAČENKY,KTERÁ TO OPRAVDU NEPOTŘEBUJE z mého pohledu spíše odrazujete,než pomáháte.Nesouhlasím s tímto Vaším tvrzením a souhlasím co napsala slečna Žaneta a paní AlenkaMějte se hezky.Soňa

Přidáno: 5. 7. 2008 18:27
[13] Hanka Fantová
Pro Vás...?

Dobrý den, paní Jarko a paní Atevy,

nechci opakovat, co už tady bylo napsáno a tak bych jen chtěla říci, že souhlasím s tím, co napsala slečna Žaneta i paní Alenka J. o tom, proč je potřebné zastat se člověka, který je z něčeho neoprávněně nařčen.

Přeji vám příjemný letní večer.
HankaF.

Přidáno: 4. 7. 2008 20:31
[12] atevy
Pro Vás...?

Po přečtením Vaších příspěvků a odpovědi slečny Žanety se nyní pokusím Vám vysvětlit své stanovistko v této oblasti.
Není nutné zastávat se člověka tam , kde to dokáže sám, ale tam kde si člověk nedokáže pomoci.
Co je zastání?Jde o pocit naprostého souhlasu s mým jednání, chováním a kdo jej potřebuje? Potřebuje jej vždy ten kdo nemá dostatek jistoty ve svých tvrzeních.
Pokud někde vidím nespravedlivost, neochotu lidí pomoci v nouzi , pomoc v jakkékoli oblasti, počkám na to zda si člověk nejprve dokáže pomoci sám , až potom se mohu angažovat já, ale nejlépe s jeho souhlasem. Já s ním vyjadřuji svůj souhlas či nesouhlas už jen tím, že se k tomu vyjádřím, ale je to na každém z nás.
Potvrzení našich pravd je pro každého z nás důležité a příjemné a proto si myslím, že by se to nemělo vytrácet. Pouze počkat na vyjádření , požádání toho dotyčného.
Každý z nás máme zkušenost, že se nás někdo nezastal v okamžiku , kdy jsme to očekávaly , ale zastání je podle mně velmi důležité do doby než to zvládneme samy,ale to už je člověk od člověka, situace od situace...,proto si myslím , že paní Kuňová si toto zvládá velmi dobře sama.A pokud vidím, že se děje někde nespravedlnost jde o to , že i já mohu čerpat pro sebe z této situace pozitivní věci, protože si sama na sobě zkusím, zda pro ostatní ja jsem natolik důvěryhodá, že mně o pomoc požádají a pokud nepožádají, mohu ji nabídnout a pak už to má jiné obzory a učím se dál, ale páchat dobro.... Paní Jarko, se vším ve Vašem článku souhlasím a lépe bych to nenapsala, zmiňujete se o našich často již zapomenutých zkušenostech. atevy

Přidáno: 4. 7. 2008 14:04
[11] Jarka
Dobrý den všem

Vždycky se těším na nový článek a neméně na komentáře čitatelů. Dnes ale bych se zastala kupodivu autora prvního komentáře pana Martina. Paní Kačenku znám už od roku 2001. Nezapomenu na první přednášku, kdy jsem měla problém se vším souhlasit. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, že předkládané pravdy jsou opravdu pravdy. A mnoho z těch pravd si opravdu můžete přečíst v mnohých knihách.
Možná, že pan Martin zná někoho, komu byla vrácena diplomová práce, protože do ní opsal odstavec z internetu a necitoval autora. A proto napsal tento komentář.
Vy ostatní, jste si jistí, že některá věta, kterou napsala Kačenka už nebyla někde a někdy vyslovena? Ale o to snad přece nejde.
Můj muž, když mu řeknu, o čem byla přednáška, většinou má odpověď "to je přece jasné, za to nemusím platit" , ale chovat se podle toho to je fuška.
Kdyby mi někdo na mé původní pochybnosti odpověděl takovým způsobem s tolika stran tak věřte, že bych nechodila k paní Kačence ještě v roce 2008.
A že jsem už přečetla více knih s podobnou tématikou, mohu říci, že podobných myšlenek je v každé z nich více, ale paní Kačence věřím všechno a to proto, že to mám vyzkoušené.
Třeba letos jsem přijela z Chorvatska bez opupínkování ze sluníčka a to díky článkům paní Kačenky. A změn v mém životě bylo více.
A proto děvčata nevím jak jste začínala vy, ale takovou obranou Kačenky, která to opravdu nepotřebuje z mého pohledu spíše odrazujete než pomáháte.
Přeji hezký den a těším se na nové čláky a nové komentáře Jarka

Přidáno: 4. 7. 2008 9:01
[10] Žaneta

Dobrý den paní Atevy,

souhlasím s Vámi, že paní Katka Kuňová si své názory a postoje dokáže obhájit naprosto brilantně. Ale nesouhlasím s tím, že nepotřebuje zastání...

Přece , když je někomu ubližováno , křivděno atd. , neměli bychom jen tak nečinně přihlížet , i přestože se umí perfektně obhájit sám.

Myslím si, že každého člověka zahřeje, , když se ho druhý zastane ( pokud je to na místě samozřejmě ) . Dotyčný tak pozná, že v tom není sám, že někomu stojí za to, aby se za něj nahlas postavil a vyjádřil tím nesouhlas tomu, kdo neprávem útočí.

Několikrát jsem zažila ( a určitě nejsem sama) , že na mě někdo útočil, neprávem osočil... a nikdo se mě nezastal. Bylo mi z toho hodně smutno. Najednou ostatní, kteří mi byli kdysi blízcí a nyní se mě nezastali, ačkoliv měli - dali přednost strachu, nechtěli si to s nikým rozházet... i přesto, že to chápu, myslím si, že bychom se měli postavit za lidi, kterým jen neprávem ubližováno a nebýt lhostejní .

Zažila jsem i situace, kdy se mě lidé zastali a je to úžasný pocit. Vždy se mezi námi vytvořilo ještě mnohem silnější pouto, protože jsem poznala, že tenhle člověk nahlas řekne i to, čím si může u někoho zadělat na problem. A já věděla, že mu můžu mnohem více důvěřovat, protože mě v tom nenechal a nahlas se mě zastal.

Myslím si, že bychom neměli být k čemukoliv lhostejní, ale měli bychom dávat najevo souhlasy i nesouhlasy - to znamená i se zastávat...

I přestože dnešní strach se za někoho (komu je neprávem ubližováno ) postavit nebo nahlas říct názor, který je lidem nepohodlný chápu, přijde mi to jako zbabělost, s kterou nesouhlasím...

Nashledanou, Žaneta

Přidáno: 4. 7. 2008 7:57
[9] atevy
Pro Vás ...?

Dobrý den, k Vašim příspěvkům se ráda přidávám se svým názorem a také svým postojem,který si představuji takto. Nikdo nemá právo soudit a odsuzovat jakýkoliv názor druhého člověka, protože by mu nemohl nechat svobodnou vůli si prožít pro něj nezbytné prožitky. Pro jeho duchovní rozvoj je důležité ,aby měl posun ve svém životě . Postoj druhých je někdy neadekvátní,ale také je jeho osobním prožitím. Proto bych Vám ráda sdělila, že si mohu pro svůj prožitek postavit věci tak,že s nimi budˇsouhlasím, nebo nesouhlasím. Proč je ale nesouhlas zdrojem potíží v komunikaci, když si chci jen ověřit svůj postoj? Protože mi není dáno si ještě uvědomit, že si mám i já projít svou zkouškou vyjádření nesouhlasu. Ten se musím také učit a sdělovat jej tak, abych si mohl sám na sobě zkusit ,jak a co mně více či méně bolí, který prožitek se mám ještě naučit zpracovat...Nelze přece soudit člověka podle jeho postoje k názoru, ale postupně s ním o tom rozvést diskuzi, aby si dokázal přijít sám na to co zrovna potřebuje vyřešit.
Dostatečná komunikace mezi lidmi potom může i zamezit útokům na paní Kuňovou a její názory. Paní Kuňová je dostatečně vyspělou osobností, která si umí své názory a postoje obhájit sama a myslím si , že zastávat se jejích názoru není příliš potřebné, ona to zvládá velmi brilantně.Protože kdyby toto potřebovala , zajisté by si najala mluvčího.
Prosím,pomozte lidem ve vyjadřování, lepší komunikaci, vyjadřujte své nesouhlasy,, pomozte lidem v tom být lepší a pomozte jim si ujasňovat své názory.
Pane Martine, nesouhlasím s tím, že by paní Kačenka vyjadřovala názory jiných a také nesouhlasím s tím, jaký m způsobem jste podal Vaši kritiku,ale chápu, že Vás k tomu vedou nějaké mně neznámé zkušenosti a prosím, Vás o to ,zda by jste mi to mohl dovysvětlit. Těším se na další Vaši komunikaci. S pozdravem atevy

Přidáno: 3. 7. 2008 10:27
[8] Alena Jílková
Pro p. Martina a p. Vítka

Dobrý den, pane Martine,
již několik dní přemýšlím o Vašem příspěvku a o tom, co Vás vedlo ke zvolení takové formy, jakou jste použil, aniž byste se nejdříve paní Katky zeptal na to, co Vám v jejím článku nesedí. Dotýká se mě, jakým způsobem autorku osočujete, že myšlenky, které napsala, nejsou její. Paní Katka nemá zapotřebí dělat to, z čeho jste ji nařknul. Proč by to dělala? Vždyť by tím popřela vše to, co nám sděluje. A to možná zatím neznáte. Předpokládám, že asi hledáte odpověď na nějaké otázky/životní situace a dostal jste se až na tyto stránky a zrovna tento článek Vás neoslovil. Prosím Vás, četl jste i jiné konkrétnější články a návody jak z určitých problémů ven?

Dobrý den, pane Vítku,
nesdílím Váš názor, že by vznikla soutěž udělat z p. Martina fackovacího panáka a dát mu „nakládačku“. Ani Vy ode mne nic „neschytáte“, jen vyjádření nesouhlasu. Pan Martin ve svém příspěvku očerňuje člověka a jsem názoru, že je třeba ho na to upozornit a paní Katky se zastat, protože pokud bych to neudělala, vypadalo by to, že s názorem p. Martina souhlasím. A to není pravda.
Chápu, že p. Martin asi hledá odpověď na nějaké otázky a dostal se i k článku, který ho asi ne zcela oslovil, protože se rozhodl zaútočit, místo aby se nejdříve ptal. Myslím si, že to není nejvhodnější způsob, ale třeba pan Martin není zvyklý psát a měl potřebu hned zareagovat a udělal to ne zrovna šťastně a takto si třebas uvědomí, že to šlo napsat jinak, ne tak stručně a útočně. Tím, že mu o tom napíši, ho upozorním, že se může na věc podívat i z jiného úhlu pohledu.

Alena J.

Přidáno: 29. 6. 2008 21:06
[7] Vítek P.

Dobrý den, rád bych se také zapojil do soutěže, jak udělat z pana Martina fackovacího panáka a jak ho co nejlépe avennisticky zkritizovat. On je tady nový, tak proč mu na uvítanou nedat nakládačku, aby pochopil, co se sluší a patří v této společnosti. Doufám, že moje facky budou mlaskat ještě hlasitěji a moje kritika bude ještě přesnější. Vyhrnuji si rukávy a vrhám se na pana Martina. Já mu dám, psát takové komentáře.

Po přečtení příspěvku pana Martina mne jako první napadlo, že je dobře, že napsal něco do diskuse.
Jako druhé mne napadlo, že je dobře, že to není jen ono pochvalné: „Paní autorko, článeček je boží, věřím vám na 156 procent a přeji kytičkový den.“
Jako třetí jsem si všiml, že píše dost neohrabaně.
A jako čtvrté, že si to po sobě ani nepřečetl a má tam chibi.
Jako páté jsem si uvědomil, že pan Martin musel cítit jako nespravedlivost, že paní autorka použila cizí myšlenky. On vlastně bojuje za správnou věc.

Bohužel to napsal tak, jak to napsal, spíš jako výkřik než jako komentář. Neznám ho, nevím, proč to napsal takhle, a proto ho nebudu hned napoprvé kritizovat. Můj vzkaz pro něj je tedy takový:

Pane Martine, pokud si myslíte, že paní autorka opisuje, mohl byste napsat, od koho a jaké myšlenky konkrétně opsala? Takhle to totiž vypadá, že jste si jen chtěl rýpnout.

Je zajímavé sledovat, jak oslovujete a zdravíte pana Martina.

Nebýt předchozích komentářů, tak bych pana Martina nechal být, ale přijde mi, že je na něj nahlíženo dosti jednostranně. On má i jiné vlastnosti. Třeba něco hledá a neví si se sebou rady a tak píše takhle neohrabaně. Pomohli jste mu?

Těším se, že to schytám místo pana Martina a kdyby vám to nestačilo, můžete mi ještě přidat ve středu po přednášce na zeleném koberečku.
kVítek P.

Přidáno: 28. 6. 2008 0:37
[6] sona valova
pro pana Martina

Pane Martine,píšete,že myšlenky,které napsala paní Katka nejsou od ní,ale že základní teorii napsal někdo jiný.A Vy znáte jiného autora této teorie?Jsem si stoprocentně jista,že jsou to slova a myšlenky jen a jen paní Katky.A není to nějaká má zaslepenost,ale mnohaleté učení se a zkušenosti.Chápu,že vám nemusí všechno sedět,člověk se zkušenostmi učí a tím vzniká důvěra a víra v něco.Ale nesouhlasím,jakým tvrdým a necitlivým způsobem kritizujete paní Katku.Jak napsala paní Hanka,je to předsudek a to není správné. Soňa

Přidáno: 27. 6. 2008 19:50
[5] Simona Linhartová
pro p. Martina

Připadá mi legrační, jak jste hned poskytl příklad negativního vnímání světa, které se projevilo na Vaší reakci. Když byste změnil úhel svého vnímání světa, zjistil byste, že dnes o pozitivním myšlení může kromě psychologů či filozofů informovat i každý bulvární deník, sobotní příloha nebo časopis pro muže. A nikdo necituje zdroje - pravděpodobně již od dob antiky např. Platóna nebo třeba bibli. Prostě pravdu cítí mnoho lidí na tomto světě a chtějí se o ni podělit. Otázka je, jak dobře tuto pravdu vystihnou. A o tom je právě tento web. Zde se my, co jsme již uvěřili paní Kuňové, můžeme spolehnout na to, že každý detail (to bych chtěla zdůraznit: každý detail)napsaného naprosto vystihuje pravdu. Už se nemůžeme vymlouvat: "Všichni děláme, co můžeme", "To nevadí!", "Nevím" a pod. A tisíce dalších ustálených obratů, tvrzení, vzorců chování a myšlení, kterými se svět balamutí celá tisíciletí. A je na Vás, jestli Vám to zacvakne nebo ne, jestli se podle toho zařídíte. Ale rozhodně nesouhlasím se způsobem, jakým jste svou kritiku vyjádřil.
S.L.

Přidáno: 27. 6. 2008 12:30
[4] Žaneta

Pane Martine,

Souhlasím s tím co Vám paní Marie i paní Hanka napsaly.

Znám paní Kuňovou již několik let a 100% vím, že pokud by paní Kuňová použila něčí citaci, že by to řekla a nevydávala by je za myšlenky vlastní...

Možná by bylo dobré se paní Kuňové nejdříve zeptat na to co Vám nesedí než rovnou útočit...

Paní Katko, je to výborný článek . Děkuju za něj :-)

Přidáno: 24. 6. 2008 11:42
[3] Hanka Fantová
Pro pana Martina

Zdravím vás, pane Martine
a nedá mi to, abych se také nezastala paní Katky.
Nesouhlasím s obsahem vašeho komentáře, protože z vlastní mnohaleté zkušenosti vím, že když paní Katka někoho cituje, tak to vždy také sdělí a nevydává slova někoho jiného za svá vlastní.
A nesouhlasím ani s formou vašeho komentáře, protože na základě svého předsudku hned útočíte a obviňujete, aniž byste se nejprve autorky zeptal, jak to je.
Hana F.

Přidáno: 24. 6. 2008 7:26
[2] Marie Hornekova
Pro pana Martina

Dobrý den pane Martine. I když se mě váš komentář přímo netýká, velice se mě dotkl a způsobil ve mě neprijemné pocity. Myslim si, že kdyby autorka článku v něm použila slova někoho jiného, tak by toto zmínila a záměrně by neuvedla své posluchače v omyl tím, že jsou to slova její vlastní. K tomu ať se autorka vyjádří sama. Nelíbí se mi jen váš způsob sdělení, kterým pani Kuňovou obviňujete. Podle mě není správný. Nashledanou Marie Horneková

Přidáno: 24. 6. 2008 3:26
[1] martin

Tyto myšlenky co jste napsala nejsou od Vás, základní teorie napsla někdo úplně jiný, měla byste napsat odkazy a citace od reálných autorů, nepodávat to jako že jste na to přišla, spozravem M.Z.

Přidáno: 23. 6. 2008 20:45

Na komentář reagoval [20] Jan Novotny

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek