Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Kam vede nedůslednost při výchově dětí

Přijde rodič navečer z práce domů a zjistí, že jeho dítě nemá uklizený pokojíček. A tak rodič svému dítěti řekne, že jestli nebude mít uklizený pokojíček, tak se nesmí dívat na večerníček a že si to zkontroluje...

Nastane sedmá hodina, kdy začíná právě zmiňovaný večerníček a dítě se rodiče zeptá, jestli se na něj může podívat. Rodič si uvědomí, že dal svému dítěti podmínku, že má mít uklizený pokojíček a že by to měl jít zkontrolovat. Jenomže se mu vůbec nechce, protože...

Protože si čte zajímavý článek v novinách...
Protože chce nějakou práci rychle dodělat, aby už se mohl taky jít dívat na televizi...
Protože se mu nechce už vstávat a chodit něco kontrolovat, protože je unavený...
Prostě protože...

A tak rodič dá přednost své pohodlnosti a nesprávnému postupu a dítěti dovolí se dívat na televizi, aniž by si úklid pokojíčku zkontroloval.

Co je vlastně v této modelové situaci popsáno?

Je tady popsána jedna z mnoha možných nedůsledností rodiče při výchově  dítěte.

Samozřejmě, že dítě tuto nedůslednost okamžitě zaznamená a příště, až mu zase rodič dá např. podmínku "nejdřív úklid a pak televize", si dá pozor, jestli minulé nezkontrolování uklizeného pokojíčku bylo výjimkou, anebo jestli se bude opakovat.

A pokud dítě zjistí, že nezkontrolování úklidu pokojíčku se opakuje, tak si z toho vyvodí závěr, že vlastně ani není nutné pokojíček uklízet, protože to rodič stejně nekontroluje a tím že mu nedodržení rodičova příkazu stejně projde.

Co způsobuje nedůslednost rodičů při výchově dětí?

Dítě se nedůsledností rodičů nenaučí zodpovědnosti za to, co dělá.

Jednomu velmi důležitému principu, kterému se má každé dítě v dětství naučit, je právě zodpovědnost.

Pokud má být dítě dobře připraveno na celý svůj další život, má co nejdříve pochopit, že každý člověk si nese zodpovědnost za svoje skutky a že si tuto zodpovědnost dříve či později ponese, a to jen on sám a že se před ní nikde neschová. Právě proto se má dítě učit zodpovědnosti již od malinka.

A má se jí učit i na těchto zdánlivých maličkostech, kdy rodič si zkontroluje úklid pokojíčku a pokud zjistí, že dítě ho neuklidilo, tak mu ten večerníček zakáže.

Takové dítě totiž velmi rychle pochopí, že pokud něco nesplní, co splnit má, ponese si za to nepříjemné důsledky a naučí se tak svoje povinnosti plnit.

A takovéto dítě tím, že pochopilo v dětství princip zodpovědnosti, se bude v dospělosti vyvarovat mnoha zbytečným nepříjemným a mnohdy i bolavým situacím.

Situacím jako třeba je ta, kdy již dospělé dítě bude chodit už do zaměstnání, kdy vedoucí mu dá nějaký úkol, ono ho nesplní v domnění, že to vedoucí určitě nebude kontrolovat (stejně jako kdysi jeho rodiče), kdy mu pak vedoucí po zkontrolování splnění úkolu např. odebere část platu nebo ho z práce rovnou propustí.

To je jedna z mnoha ze situací, které mohou vzniknout u nezodpovědného člověka.

Jsou však daleko závažnější situace, které u nezodpovědného člověka mohou nastat, jako je vyhýbání se zodpovědnosti za počaté miminko apod.

Dítě vzhledem k nedůslednosti rodičů se nenaučí ani pečlivosti.

Tady se vrátíme ještě k popsané modelové situaci.

Pokud rodič má být doopravdy důsledný, nestačí, když úklid pokojíčku zkontroluje pouhým přelétnutím jedním pohledem, aby se neřeklo. Tím se totiž dítě naučí uklízet pouze "povrchově", kdy vše, co je vidět, nahází do šuplat a skříněk.

Jenomže tím se dítě nikdy nenaučí pečlivosti. Naopak se naučí dělat věci jenom, jak se říká, na oko. Jenomže v životě se přeci nemají dělat jenom "na oko".

Dítě, pokud jsou rodiče nedůslední, přestane brát jakákoli slova vážně.

Děti, jejichž rodiče říkají slova, která pak nedodržují, se odnaučí slovům přikládat ten správný význam.

Tyto děti začnou brát slova většinou jako plané vyhrožování dospělých, ze kterého si nemusejí vůbec nic dělat.

Jenomže děti, které jsou takto nesprávnou výchovou poznamenané, prožívají následně v životě mnoho bolestivých zážitků. Zážitků, kdy jim důslední lidé něco řekli a ačkoliv s tím děti (mnohdy už dospělé) nepočítaly, tak tito lidé svoje slova dodrželi.

Nedůslednost rodičů při výchově jejich dětí má opravdu velmi negativní vliv na vývoj dítěte, ale i na jeho následující život. Kdy v jejich následujícím životě jsou jim především v dospělosti do cesty postaveny takové události, které je mnohdy bolí. Bolí je proto, aby mohly tyto děti coby už dospělí pochopit, že rodiče je svojí nedůsledností naučili nesprávným věcem.

Vždyť žádný milující rodič nechce svému milovanému dítěti chybnou výchovou způsobit jakoukoli bolest. Ani bolest, kterou by jeho dítě muselo kvůli jeho nesprávné výchově zbytečně zažívat i v budoucnosti.

Proto je na každém rodiči, aby se rozhodl, zda dá přednost důslednosti nebo nedůslednost. A pokud chce rodič překonat svojí nedůslednost, potřebuje si uvědomit závažné důvody, proč už nemá být nedůsledný. Takovému rodiči mohou napomoci i tyto závažné důvody popsané v tomto článku.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,23

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

Ony děti nejsou hloupé a mnohdy jim to pálí víc, než si umíme představit. Vlivem nedůslednosti, začnou časem mnohdy ony ovládat rodiče. Né každý jsme vzorný rodič a né každý na to máme čas být vzorným rodičem (viz práce do večera, atd)..ale alespoň malý řád by děti mít měly, bez toho to nejde, jinak by nám to opravdu časem přerostlo přes hlavu..

Přidáno: 28. 9. 2014 21:43

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek