Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Základní pravidla důslednosti rodičů při výchově dětí I.

V předchozím článku "Kam vede nedůslednost při výchově dětí" je popsáno, jaké může mít až důsledky nedůslednost rodičů při výchově dětí.

Pro ty rodiče, kteří si uvědomili, ať již na základě přečtení předešlého článku nebo na základě čehokoli jiného, že jsou při výchově svých dětí nedůslední a zároveň se rozhodli, že chtějí svojí nedůslednost odbourat, je určeno několik následujících doporučení.

A pokud si někteří rodiče myslí, že jsou při výchově svých dětí důslední, tak ti si mohou po přečtení následujících řádek zkontrolovat, jestli jejich důslednost je správná a dostatečná.

Strach z důslednosti

Hned na začátku chceme předeslat jednu věc. Během naší soukromé praxe jsem se mnohokrát setkaly s rodiči, kteří uznali, že při výchově svých dětí nejsou důslední. Kteří si uvědomili nežádoucí vliv jejich nedůslednosti na jejich děti a proto chtěli svoji nedůslednost změnit.

Jenomže mnoho z těchto rodičů se důslednosti bálo. Ať již z důvodu, že důslednost zabere příliš mnoho času, kterého nemají nazbyt. Anebo že důslednost je něco příliš vysilujícího či složitého. Nebo se báli, že to neumí, nebo se báli toho, že na to nemají právo.

Nic z toho však není pravda. Důslednost při výchově dětí není nic vysilujícího či složitého, ani nic náročného na čas. Ba, naopak. Důslednost rodičům ušetří mnoho času tím, že rodič dítě naučí správným návykům hned v začátcích se učení čehokoli. A tak nebudou rodiče muset svoje dítě odnaučovat všelijakým zlozvykům. Zlozvykům jako jsou "úklid na oko", kdy děti věci nahází do skříněk, aby nebyl nepořádek vidět, nebo nezavírání zubní pasty po jejím použití, nedostatečný úklid, nedokončený úklid apod.

Důslednost při výchově dětí má několik základních pravidel.

Pravidlo č. 1:  Co rodič řekne, to také platí a stane se tak.

Toto pravidlo je pro důslednost, a to nejen při výchově dětí, ale i všeobecně, tím nejdůležitějším pravidlem.

Toto základní pravidlo má tyto tři hlavní zásady:

1. Než rodič cokoli dítěti sdělí, má sám zvážit, zda to, co mu chce sdělit, je pravdivé, oprávněné, opodstatněné a zda to také míní dodržet.

Pro důslednost je velmi důležité, aby rodič neříkal svému dítěti věci, které už si rodič dopředu uvědomuje, že je stejně nedodrží, nebo že to, co cítí, je neoprávněné či neopodstatněné sdělení.

Mezi tato zavádějící sdělení patří např.:

  • "Když nebudeš mít dobré vysvědčení, nepojedeš k babičce na prázdniny."
    Rodič toto určitě nedodrží, protože nemá, kdo by mu jiný dítě o prázdninách hlídal a s babičkou už je to domluvené najisto.

  • "Když neuklidíš skříň, nedovolím dědečkovi, aby ti k narozeninám koupil kolo."
    Toto je přehnané sdělení.

  • "Když si neuklidíš, nedostaneš večeři."
    I toto je neopodstatněné, protože zákaz jídla není opodstatněný kvůli nepořádku. Je to neadekvátní.

Velmi často se také stává, že rodič svému dítěti přislíbí, že si např. zítra večer zkontroluje, jak si dítě napsalo domácí úkoly do školy. A už když to rodič vyslovuje, tak si uvědomuje, že to ani splnit nemůže, protože zítra ráno odjíždí třeba na týdenní služební cestu apod.

Co touto nedůsledností hrozí?

Hrozí to, že si dítě přestane vážit svého rodiče, který říká něco, co není pravdou nebo co rodič nedodrží. Ještě, než si dítě rodiče přestane vážit, tak předtím dítě pociťuje zklamání a zradu, ze které vyplyne nedůvěra ve slova rodičů. Pak nastane katastrofální stav svými důsledky, a to jak pro rodiče, tak i pro děti.

Ze začátku totiž u dítěte vznikne nedůvěra nejen ve slova rodiče, ale nedůvěra k rodiči vůbec. Následně přichází odcizení se a odmítání dítěte slyšet jakékoli rady svých rodičů. A pak přichází ztráta - psychická ztráta rodičů pro dítě a psychická ztráta dítěte pro rodiče.

2. Je důležité, aby si rodič pamatoval to, co svému dítěti řekl.

Mnoho rodičů si nepamatuje zákazy, které dítěti dalo. Tím pak dochází k závažným a varovným situacím, kdy dítě začne počítat s tím, že si to stejně některý z rodičů nebude pamatovat.

Co z této nedůslednosti vyplyne?

Touto nedůsledností si dítě do života dítě vštěpí, že má dodržovat jenom to, co je hlídané a kontrolované, na co se neopomene.

3. Vyřčená slova musí být rodiči dodržována.

Pokud rodič svému dítěti přislíbil např. že se nebude dívat na televizi dřív, dokud nebude mít uklizený pokojíček a že si to rodič zkontroluje, je pak opravdu nutné, aby rodič úklid pokojíčku zkontroloval ještě dříve, než se dítě začne dívat na televizi.

Samozřejmě, že občas nastanou nepředpokládané případy toho, že rodič z nějakého závažného důvodu nemůže zkontrolovat, zda je např. již zmiňovaný pokojíček uklizen. V tom případě je potřeba, aby rodič svému dítěti sdělil, že nezapomněl na to, co řekl. Že však nastaly závažné okolnosti (tady doporučujeme být konkrétní), které rodiči zamezily zkontrolovat, zda dítě splnilo, co mělo. A event. dítěti povolit dívání na televizi bez kontroly.

Protože pokud by rodič neřekl svému dítěti, proč nezkontroloval to, co měl, dítě by si celou situaci mohlo vyložit zcela jinak. A to tím způsobem, že rodič na to zapomněl a dítě by s tím mohlo kalkulovat i do budoucna.

Autor: Hanka Přádová, Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,59

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

Doposud nikdo nereagoval, můžete být první.

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek