Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Reklamy versus zdraví I.

V poslední době se ve své praxi setkávám se zajímavým jevem, kterým je negativní vliv některých reklam na lidské zdraví.

Stručně řečeno: lidé působením některých reklam začínají ztrácet své tělesné či duševní zdraví. Dokonce v některých případech, které jsem řešila, to došlo tak daleko, že díky vlivu některých reklam rodiče nechtěně poškozovali své děti či miminka.

Takovýchto případů řeším poslední dobou čím dál víc, proto mám potřebu se o tom zmínit.

Budu vyjmenovávat konkrétní příklady, na nich se to nejlépe demonstruje a začnu nejmírnějšími negativními vlivy reklamy na miminka.

Jednorázové vlhčené ubrousky na utírání dětské pokožky

Poslední dobou jsem měla hodně případů rodičů, kteří chtěli pro své dítě to nejlepší a tudíž kupovali ne zrovna levné jednorázové ubrousky - vždyť jsou "tak jemné pro dětskou pokožku".

Tito rodiče žili v domnění, že dávají dítěti to nejlepší, že mu dávají to, co ani sami nedostali. Tudíž vlivem reklamy přestali používat zejména při přebalování klasickou vodu a žínku. Měli za to (díky reklamám), že voda (event. s klasickým mýdlem) narušuje pH pokožky dítěte a že žínka poškozuje povrch křehké pokožky jejich miminka.

Toto je tolik zásadní omyl mnoha rodičů způsobený vlivem skvěle psychologicky zpracované reklamy.

Není vůbec těžké si domyslet, s jakou nemocí mne takovíto rodiče navštívili: s kožní nemocí miminka.

Ve skutečnosti tito rodiče, aniž by si uvědomovali dopady svého počínání, své miminko poškozovali. Jejich jednání v rukavičkách, resp. v jednorázových ubrouskách, způsobilo, že se kůže jejich miminka stala choulostivější a přecitlivělá.

Když jsem jim ihned v úvodu návštěvy u mne doporučila, ať vyhodí tyto jednorázové vlhčené ubrousky a vytáhnou třeba klasickou "komunistickou" žínku (která není zrovna z jemného materiálu) a nebojí se jí přitlačit na údajnou jemnou dětskou kůži, měli tito rodiče v očích neskrývanou výčitku (co jsem si to dovolila), zděšení (asi při představě, co tvrdá žínka udělá s beztak nemocnou kůží jejich milovaného miminka) a chystaný útok (to přece nemohu myslet vážně!).

Dodala jsem jim vysvětlení, které jim všechny tři oční projevy rozptýlilo: dětská kůže vůbec není tolik choulostivá, jak to předkládají v reklamách. Je sice jemná, ale ne natolik, aby musela mít tolik přehnané péče, která jí vůbec neprospívá a navíc stojí nemalé peníze.

Tou přehnanou péčí o dětskou pokožku nemyslím jenom nepotřebné a drahé vlhčené ubrousky, ale míním tím i šampony vyvinuté speciálně na citlivou dětskou pokožku, různá pleťová mléka s "vybranými látkami - panthenolem, medem, vitamíny atd.", olejíčky opět s různými přísadami, pěnu do koupele (opět speciálně parfémovanou či neparfémovanou - dle posledních "výzkumů" je lepší bez parfémů a barviv), prací prášky určené pro praní oblečení dětí s citlivou pletí apod.

Jak působivé, že obchod myslí i na takovéto, byť finančně náročné, detaily. Co by přece člověk pro své dítě neudělal.

A právě s tím se počítá, že si rodič utrhne raději od pusy, jen aby dal svému dítěti o "nejlepší", i když to bude stát nemalé peníze.

Čím nahradit tyto jednorázové vlhčené ubrousky

Když se rodiče vrátí ke staré dobré žínce, tak zjistí, že ta údajná nežádoucí tvrdost je důležitá - masíruje a tudíž prokrvuje pokožku, přiměřeně stimuluje lymfatický systém a učí kůži žádoucí míře odolnosti (určitě nevede k zchoulostivění pokožky).

Dále chci zmínit, že voda nepoškozuje žádnou dětskou (ani "dospěláckou") pokožku - vždyť pokožka je sama ze 70% dotvořena vodou.

Také je opravdu zbytečné dítě koupat dvakrát denně (a opravdu není ani potřeba pokaždé použít do vody "čistící prostředek": mýdlo či tělový šampon). Miminka se v prvních měsících svého života téměř nepotí a opravdu neodvádějí žádnou špinavou práci (třeba na zahradě, v dole či pod kapotou). Někteří rodiče však svá miminka myjí tak, jakoby ano.

Když už jsme u koupání, zmíním jedinou radu, kterou doporučujeme všem rodičům: při koupání napusťte miminku tolik vody, aby se mohlo v ní nadnášet a mohlo být úplně ponořené tělíčkem - hlavně hrudí. Mnoho miminkům se nelíbí koupání právě z důvodu, že mají málo vody.

Vždyť si to zkuste sami. Vykoupejte se v takovém množství vody, které vás celé nepokryje a zjistíte, jak nepříjemně si v trošce vody připadáte. A miminka se cítí v malém množství vody ve vaničce stejně.

Není třeba se bát namočit miminku i ouška. Opravdu je dětské ouško anatomicky uzpůsobené tak, že se s vodou vypořádá.

Tolik o technické stránce vlivu prostředků na dětskou pleť.

Příčina kožních problémů

Nežádoucí kožní projevy u dětí (a nejen u nich, ale i u dospělých) mají svůj původ v psychice.

To už rozebírám s rodiči naprosto individuelně, ale máme ověřeno v praxi, že opravdu všechna kožní onemocnění mají příčinu v psychice.

Odstraní-li se příčina, zmizí i sebe svízelnější kožní ekzém, potničky, výsevy apod.

Ale jednoznačně lze říci, že žádný kosmetický přípravek z reklam nečiní pokožku dítěte hebkou a jemnou.

Ba naopak. Žádný z kosmetických přípravků dětské pokožce tolik, kolik prezentují reklamy, neprospívá, ale naopak snižuje odolnost dětské kůže - odnaučuje ji schopnosti se vypořádat s běžnými vlivy (nejen fyzikálními, ale i termickými atd.)

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,69

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[3] Jana

Jen poznamka k tem ubrouskum: za cca 10 let na materske s detmi jsem jich vypouzivala tak nakladak. Nevyjdu z domu bez male krabicky obsahuji cca 20 vlhkych ubrousku - deti se uspini snad na kazdem rohu - ne,ze bych uzkostlive myla kazdou malou spinu, ale cestou chteji jist, vlezou na hriste - pisek, v tramvaji, upadnou, utru jim nekde stul v restauraci ... milion situaci .... Kdybych mela jen tu 1 komunistickou zinku v sacku jako nase babicka - jak by ta zinka vypadala, kdyz do ní za pul dne utru 20x spinave ruce aj veci ? Krom toho, ze by byla zaparena a na konci dne uz rozhodne ne hygienicka ! Za ta leta jsem se jen 2x potkala s ubrousky, ktere zpusobily opruzeninu, ale to byla proste vada vyrobce. Chvala ubrouskum - matky by za ne daly Nobelovu cenu !!!

Přidáno: 24. 4. 2013 0:40
[2] Miisa

To mohu jen potvrdit. Od narozeni myjeme syna po stolici jen vodou (nemazeme nicim) a zadne opruzeniny jsme zatim nevideli. A to jednu dobu kakal i desetkrat za den. Ted mu bude sest mesicu.

Přidáno: 2. 11. 2010 14:18
[1] kamila
pravda

Pravda. Já jsem spokojená s babybalmem od farmaxu. Pokožku chrání a opruzeniny s rychle vyhojí. Taky pravidelným mazáním se jim předejde. Nestěžuju si. I pod látkové plenky se hodí.

Přidáno: 8. 9. 2010 9:48

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek