Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Třetí pravidlo při dohledávání psychické příčiny nemoci - pravidlo "podívej se, nakolik je nemoc vidět“

Třetím pravidlem, které člověku výrazně napomáhá při dohledávání psychické příčiny nemoci, je pravidlo pojmenované "podívej se, nakolik je nemoc vidět“.

Když jdete po ulici, tak potkáváte dvě kategorie lidí.

Potkáváte lidi, kteří jsou zcela evidentně nemocní - kulhají, mají oteklou tvář, mají zavázanou ruku, nohu v sádře apod.

Nebo potkáváte lidi, kteří navenek vypadají jako zdraví, protože na nich nějaké prvky nemoci nevidíte. Někteří z těchto lidí, kteří navenek vypadají zdravě, však vůbec zdraví být nemusí - mohou je trápit onemocnění, jejichž projevy nejsou zcela evidentní. Může je třeba bolet hlava, trápit nízký tlak. Může je píchat u srdce, bolet břicho, anebo mají nemocné ledviny apod.

Když se člověk naučí rozeznávat nemoci i podle toho, zda je nemoc navenek vidět a nakolik, anebo zda nemoc navenek vůbec vidět není, tak opět získá další indicie k tomu, aby lépe našel chybnou myšlenku či pocit, které zapříčinily nemoc.

Rozdělení nemocí podle pravidla "podívej se, nakolik je nemoc vidět"

Nemoci podle jejich projevů rozdělujeme na:

  • nemoci skryté
  • nemoci viditelné.

Nemoci viditelné se ještě dále dělí na:

  • nemoci, jejichž projevy mohou vidět všichni
  • nemoci, jejichž projevy mohou většinou vidět jenom blízcí (rodina)
  • nemoci, jejichž projevy může vidět jenom partner.

Dá se říci, že každá tato kategorie nemocí obecně vzniká na základě specifického pochybení ve smýšlení člověka. Takže, když člověk dohledává psychickou příčinu nějaké nemoci, tak mu hodně napoví i to, když si určí o jakou nemoc z hlediska viditelnosti projevů se jedná.

Skryté nemoci

Mezi nemoci se skrytými projevy patří:

  • bolest hlavy
  • bolest břicha
  • ledvinové kameny
  • zánět vaječníků či prostaty
  • žaludeční vředy
  • apod.

Jsou to tedy nemoci, které se navenek nijak výrazně neprojevují a kdyby nám o nich dotyčný neřekl, tak bychom je ani nemuseli zaznamenat.

Nemoci se skrytými projevy jsou vždy reakcí na to, že dotyčný člověk zaujal nesprávný postoj k sobě a následně i k životu.

Viditelné nemoci

Nemoci, jejichž projevy mohou vidět všichni

Mezi nemoci s projevy, které jsou běžně viditelné všem, patří:

  • rozbitá hlava
  • poranění obličeje
  • vymknutý kotník (je vidět, že člověk kulhá)
  • ischias (je vidět, že člověk se nemůže narovnat)
  • zlomený prst na ruce (je vidět, že člověk má zavázaný prst)
  • apod.

Jsou to tedy nemoci, jejichž projevy jsou viditelné na částech těla, které běžně ve společnosti nezakrýváme - tzn. na hlavě a na obličeji, na dlaních, na hřbetech a na prstech ruky.

Patří sem však i nemoci, jejichž centrum může být na skrytých částech těla, ale projevy nemoci jsou zcela evidentní. Například při ochrnutí nohou je skutečný zdravotní problém skryt v páteři, ale dotyčný člověk nemůže chodit a jezdí na vozíčku, což vidí všichni. Patří sem i zlomenina klíční kosti, kdy člověk nosí ortézu apod.

Tyto nemoci s běžně viditelnými projevy vždy ukazují na nesprávný postoj vůči druhým, a to kromě rodiny a partnera.

Nemoci, jejichž projevy mohou většinou vidět jenom blízcí (rodina)

Mezi nemoci s projevy viditelnými pouze v okruhu blízkých lidí patří:

  • ekzém na břiše
  • akné na zádech
  • hnisavý vřed v podpaží
  • apod.

Jsou tedy nemoci, jejichž projevy jsou viditelné na tělesných partiích, které bychom neměli běžně ve společnosti odhalovat. Mezi tyto partie patří ramena, hrudník, záda, hýždě, nohy.

Tyto nemoci s projevy, které jsou většinou viditelné jenom blízkým, vznikají kvůli nesprávnému postoji ke svým blízkým – k rodině.

Nemoci, jejichž projevy může vidět jenom partner

Mezi nemoci s projevy viditelnými jenom partnerovi patří:

  • výtok z pohlavního orgánu (u obou pohlaví)
  • zánět na prsu
  • apod.

Jsou to tedy nemoci, které se projevují na intimních partiích těla - na přirození a na prsou.

Tyto nemoci vznikají kvůli nesprávnému postoji k partnerovi.

Příklady

Onemocnění pravé ledviny

Pan Honza má nepříjemné bolesti zad v místech, které nasvědčují nějakému onemocnění jeho pravé ledviny.

Jelikož pan Honza věří tomu, že nemoci vznikají na základě nesprávných myšlenek a pocitů, začne dohledávat, co se v jeho psychice děje chybného a co způsobilo jeho zdravotní problémy. Nakonec dohledal dvě záležitosti v jeho životě, které v této době intenzivně řeší.

První z nich je to, že nedávno nastoupil do nového zaměstnání, kde se musel naučit vícero novým věcem. Pan Honza je však na sebe přísný a je nespokojený sám se sebou, že občas ještě tu a tam některé věci neumí.

Druhou záležitostí, se kterou se pan Honza potýká, je to, že se nedávno hodně pohádali se svým synem, který chodí do osmé třídy. Syn mu totiž vyčítal, že to s tou péčí o něj přehání a že mu zamezuje v jeho rozvoji.
Pan Honza totiž po synovi vyžaduje, aby ve všední dny byl nejpozději na večeři doma, výjimečně v osm hodin, což ostatní kluci nemusí. Pak chtěl, aby jeho syn mu každý den ukazoval žákovskou knížku, aby měl přehled, jak se jeho syn učí. V sobotu a v neděli většinou s nimi jejich syn musel jezdit buď na chatu, nebo na nějaké společné výlety, zatímco ostatní kluci se do noci poflakovali po Praze.
Pan Honza od té hádky se synem byl na vážkách, jestli to opravdu s tou péčí o syna nepřehání.

Pan Honza tedy dohledal dvě záležitosti, které v současnosti řeší - řeší vztah sám k sobě (nespokojenost se sebou) a řeší vztah k jeho synovi (jestli to se svojí péčí o něj nepřehání), ale neumí se rozhodnout, která z těchto dvou záležitostí je ta pravá a která způsobila jeho zdravotní problémy. Rozhodne se tedy, že použije pravidlo "podívej se, nakolik je nemoc vidět", kterému mu napomůže při tomto rozhodování.

Jeho nemoc se nijak navenek neprojevuje, protože bolest ledvin není nikdy vidět a patří tedy do nemocí skrytých. Tyto nemoci říkají, že člověk má změnit postoj k sobě nebo k životu vůbec. Toto pravidlo tedy jednoznačně ukazuje na to, že jeho problémy s ledvinou způsobilo jeho nespokojenost sama se sebou.
Kdyby totiž příčinou měla být údajně přehnaná péče o syna, tak by onemocněl nemocí, jejíž projevy by byly viditelné na částech těla, které jsou viditelné především blízkým lidem - pan Honza by měl zvětšená prsa. 

V tomto případě panu Honzovi zmiňované onemocnění ledvin říká, že je se sebou zbytečně nespokojený, protože má na sebe přehnané nároky. V práci prochází obdobím zaškolení, kdy má nárok to, že ještě některé nové pracovní postupy nezná. Důležité je však, že se jim učí a že má za sebou výsledky.

Zlomené předloktí

Paní Anna si zlomila předloktí na levé ruce a lékaři jí na to dali sádru.

Paní Anna se nedávno doslechla, že příčiny všech nemocí pocházejí z psychiky člověka a že pokud se člověk srovná psychicky, tak se srovná i tělesně - uzdraví se. A jelikož paní Anna si chtěla ověřit, zda to opravdu tak funguje, tak začala přemýšlet, čím se v současnosti ve své psychice zabývá a zjistila, že ji trápí dvě věci.

První věc, která často zaměstnává její psychiku, je to, že paní Anna má problémy se svojí sousedkou, se kterou dlouhá léta hodně kamarádila. Zjistila totiž, že jí ta sousedka před druhými pomlouvá. Když to své sousedce řekla, tak sousedka se urazila a přestala s ní mluvit.
Paní Annu chování i pomluvy sousedky moc mrzí, ale i přesto se s ní chce i nadále kamarádit, jako by se nic nestalo. Sousedka je však uražená a nechce se s ní bavit. A tak jí všelijak nadbíhá - upekla jí koláč, který má sousedka moc ráda, přinesla jí sazeničky muškátů, které si sousedka přála apod.

Toto, že se takto ošklivě sousedka k paní Anně zachovala, však není poprvé. Již předtím jí sousedka zcela evidentně záviděla nové auto, nepřála jí postup v zaměstnání. I přesto, že paní Anna toto o své sousedce znala, tak s ní pořád chtěla kamarádit.

Druhá věc, ke které se paní Anna ve své mysli často vrací, je to, že gynekolog paní Anně sdělil, že prochází přechodem. Tento fakt paní Annu zasáhnul víc než čekala a najednou si začala připadat, že už není tou pravou ženou a že tudíž už o ní její manžel nebude stát. Vždyť i podle gynekologa je už stará a to už zákonitě nemůže svého manžela přitahovat.

Paní Anna dohledala tyto dvě záležitosti, se kterými se potýkala, ale neuměla říci, která z nich způsobila její onemocnění. Použila tedy zmiňované pravidlo "podívej se, nakolik je nemoc vidět" a to ji hodně napovědělo.

Zranění paní Avenny díky sádře mohou vidět všichni, takže vzniklo jako reakce na nesprávný postoj vůči druhým, a to kromě rodiny a partnera. Tato indicie paní Anně velmi napověděla a paní Anna tedy přišla na to, že její zranění ruky zapříčinil nesprávný postoj k události ohledně sousedky.

Zraněním ruky totiž tělo paní Anně říká, že nemá chtít si svoji sousedkou za každou cenu udržet za svoji kamarádku, že nemá už pro ni nic navíc dělat a má se od sousedky vzhledem k tomu, jak se chová, vzdálit.

Vzhledem k tomu, jaký nesprávný postoj zaujala paní Anna ke své menopauze, kdy se jako žena začala cítit pro svého manžela nepřitažlivá, tak i na toto zareaguje její tělo tím, že onemocní na intimních patriích - dostaví se výtok.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,14

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[3] Robert Hruby

Dobrý den paní Soňo,

děkuji za odpověď.Ale zase se říká, že pokud sval nebolí, tak taky ani neroste:-) Možná není účel mít velké svaly, ale zas to dobře vypadá:-)

Přidáno: 17. 8. 2007 8:40
[2] sona valova
Pro pana Roberta

Dobrý den pane Roberte, pokud si dobře vzpomínám,tak namožení a bolest svalů po cvičení,není určitě v pořádku.Tělo nám tím říká,udělej si systém,pravidelně něco dělej,ne jednostranně.Je potřeba si správně rozložit práci,sport,odpočinek.Znám to z vlastní zkušenosti,protože také ráda cvičím a znám jak bolí namožený sval.Někdy jsem byla v tělocvičně i každý den a to není spráné.Jo, jo,není nad zlatou střední cestu.Mějte se hezky a přeji příjemné cvičení bez bolestí :-)) Soňa Valová

Přidáno: 14. 8. 2007 22:37
[1] Robert Hruby

Dobry den,

chtel bych se zeptat zda nekdo nezna odpoved na muj dotaz. V pripade, ze me treba boli svaly z namozeni napr. z posilovny nebo z nejakeho jineho sportu, ma to souvislost i s nejakou nespravnou myslenkou a nebo proste jsou pripady ciste fyzicke, kdy je vsechno v poradku a bolest je zpusobena fyzickou namahou?

Dekuji za odpoved

Přidáno: 14. 8. 2007 10:15

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek