Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Vliv psychiky na lidské tělo a na zdraví vůbec III.

Možná si někdo při čtení tohoto poměrně rozsáhlého článku kladl otázky: “Proč tady všechny ty příklady o vlivu psychiky na naše tělo tak podrobně rozepisuje, vždyť by stačil jeden, maximálně dva, ne? Snad ty příklady nebude uvádět i další části článku?“

Chci vás ubezpečit, že jsem tento článek nenatahovala zbytečně, abych měla o čem psát. Tomuto tématu jsem věnovala takovouto pozornost záměrně, protože pochopení rozsahu vlivu naší psychiky na naše tělo je základním krokem i k pochopení návodů Avenny ohledně uzdravování se z nemocí…

Příkladů z každodenního života, které ukazují, jak zásadní vliv má psychika na zdravotní stav našeho těla, najdeme hodně. Dnes však již uvedu jenom poslední dva:

Psychický blok otěhotnět

Psychický blok otěhotnět je často diagnostikován u partnerů, kteří jsou po fyziologické stránce zcela v pořádku, přesto však žena ani po delší době po nechráněném styku nemůže otěhotnět.

Dokonce i lékaři u žen s psychickým blokem otěhotnět připouštějí, že došlo k nějakému bloku v psychice dotyčných žen, který zamezuje oplodnění vajíčka.
Sice to logicky neumějí vysvětlit, ale vysledovali, že překážkou k otěhotnění může být jedna z následujících možností:

  • přehnaná upjatost ženy na těhotenství
  • traumatický zážitek z předchozího těhotenství – např. potrat, úmrtí miminka
  • strach z porodu
  • strach z toho, že narozené miminko bude nemocné či postižené.

Lékaři v takovýchto situacích opouštějí medikamenty a uchylují se k tzv. babským radám, které pracují s psychikou ženy. Například ženám, které se upnuly na těhotenství a ničím jiným nežijí, radí, aby se na těhotenství přestaly upínat, ale naopak se zaměřily na nějaký jiný životní cíl. Tím se dotyčné ženy přestanou stresovat a uvolní se, čímž se i ve většině takovýchto případů „uvolní i průchod“ vzniku těhotenství a tyto ženy pak bez problémů otěhotní.

Někdy se dokonce stává i to, že když lékař přesvědčí oba partnery k adopci a v okamžiku, když se žena psychicky odpoutá od touhy mít vlastní miminko a zaměří se na možnost adopce, nebo když už proběhne samotná adopce, tak žena s adoptovaným miminkem naprosto bez problémů otěhotní a nezřídka má pak následně ne jedno, ale i více svých dětí.

Toto však není jediná vlašťovka mezi zdravotními obtížemi, u kterých i lékaři uznávají za jejich původce psychiku. Na samotný závěr jsem si totiž nechala velmi přesvědčivý příklad o vlivu psychiky na celé lidské tělo, který uznává a dokonce i sama klasická medicína využívá. Tímto příkladem je tzv. placebo.

Placebo

Odborné encyklopedie o placebu uvádějí, že je to nečinná látka, která je upravena do stejné formy jako lék - má stejný vzhled a přibližně stejnou chuť.

Podstata efektu placeba spočívá v tom, že pacientovi je podáváno placebo s tím, že je to účinný lék na jeho zdravotní problémy. Díky tomu se pacient domnívá, že je účinně léčen a že se tedy má jeho zdravotní stav zlepšit. Samo toto očekávaní u něj opravdu vyústí v pocit zlepšení jeho zdravotního stavu.

Jinými slovy, takovému pacientovi napomáhá už samo vědomí, že je o něj dobře a odborně pečováno, což ho uklidní a to způsobí zlepšení zdravotního stavu, protože zklidnění a zlepšení psychického stavu má odezvu i v našem organismu.

Některé odborné studie dokonce ukazují, že třicet až čtyřicet procent pacientů pociťuje zlepšení po aplikaci placeba. A toto zlepšení se týká pacientů s celou šíří onemocnění - od deprese, přes vysoký krevní tlak, až po Parkinsonovu chorobu.

Při jedné z takových studií lékaři nedávno zjistili, že dokonce i falešná operace může dělat s pacienty zázraky. Lékaři to v tomto případě ověřili na artroskopické operaci kolene při artritidě (zánětlivé onemocnění kloubů). Této studie se zúčastnili pacienti, kteří měli s kolenem přibližné stejné zdravotní obtíže a všichni se podrobili operaci, aniž by znali, zda jim bude udělána opravdová či falešná operace. Jedné skupině lékaři tedy provedli klasickou operaci a druhé skupině lékaři udělali na koleni malé řezy, které vypadaly jako pooperační jizvy a poté jim kolena jen obvázali. Pacienti z obou skupin pak shodně hlásili úlevu od bolesti.

Sami lékaři na otázku, jak je možné, že placebo má takový účinek, neumí dodnes přesně odpovědět. Je však vidět, že tato otázka nedává lékařům spát a proto se věnují výzkumu i v této oblasti. Jeden profesor, který se zajímá výzkumem účinků placeba, prohlásil: „Pokud vím, placebo efekt ještě nikdy nikoho nevzkřísil z mrtvých, avšak placebo efekt má ale do určité míry pozitivní vliv na naprostou většinu diagnóz.“ A opravdu život ukazuje, že efekt placeba pomohl lidem s rozličnými zdravotními problémy – migrénou počínaje a rakovinou konče.

Psychika ovlivňuje celé naše tělo, tedy i všechny nemoci

Všechny mnou vyjmenované příklady tedy jednoznačně dokazují to, že naše psychika má zásadní vliv na naše tělo. A to, co říkají lékaři, že svojí psychikou můžeme přímo ovlivnit jenom některé části těla, jako jsou svaly na rukách, na nohách a v obličeji a že ostatní části našeho těla svým myšlením neovlivňujeme, není pravda.

Platí totiž to, že:

  • naše psychika má „neomezený přístup“ k celému našemu tělu, ovlivňuje tedy všechny jeho tkáně, orgány i veškeré jeho funkce

  • naše tělo je odrazem naší psychiky – něco se stane v naší psychice a automaticky to okamžitě vyvolá změny i v našem těle.

Když si člověk připustí, že opravdu stav našeho těla je nerozlučně spjat se stavem naší psychiky, tak si tím dává šanci vykročit na cestu, která vede k trvalému uzdravení.

Začne-li totiž člověk vědomě pracovat se svojí psychikou, začne tím i vědomě ovlivňovat stav svého těla, tedy i svoje zdraví.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,03

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[1] Vítek P.
Vliv psychiky na lidské tělo

Dobrý den,
Příklady, které mne dosud napadaly k tomuto článku, jsem se ostýchal publikovat. Posuďte sami: Erekce a její závislost na psychice. Anebo: Slintání psů badatele Pavlova při zazvonění zvonečku.
Přeci jen jsem ale objevil dva pěkné příklady vlivu psychiky člověka na tělo.
Můj dědeček prožil za války nějaký hrůzostrašný zážitek. Měla to být nějaká poprava, nebo něco z koncentračního tábora, kdy se schovával na hromadě mrtvol. Prý mu tehdy zešedivěly vlasy.
Vlasy a vousy jsou vůbec zajímavé. Všiml jsem si, že některé jednotlivé vlasy (a vousy) mám šedivé, zatímco ty ostatní jsou krásně černé. Napadlo mne takové legrační a naivní vysvětlení, že každý ten vlas anebo vous zareagoval na nějakou (špatnou) myšlenku a zešedivěl. Možná, že šedivý stařík není správným symbolem moudrosti, ale kdovíčeho. Také jsem se dříve stříhal dohola a měl při tom pocit, že se očišťuji. Vlasy určitě něco symbolizují.
Druhý případ vlivu psychiky na tělo se stal, když u nás byla na návštěvě babička. Náš Adámek se šel napít a ona mu řekla: „Nepij na noc, nebo se počůráš.“ Hádejte, co se stalo … Adámek, který už rok nenosí plenky, se v noci počůral. Jenže on se počůral i druhý a třetí den. Tak jsem si ho k sobě vzal a povídám mu: Babičku neví, že se může večer pít a ty se vůbec nemusíš počůrat. Nezávisle na mě mu to řekla i manželka a hádejte, jak to dopadlo. Správně. Už se nepočůral.
Děkuji bohu, že jsem u tohoto příběhu právě byl, protože nevím, jestli by se podařilo dohledat, co se vlastně stalo. Dovedu si představit zoufalé rodiče, kteří běhají od jednoho odborníka ke druhému, zatímco stačí několik vlídných slov.
Vítek P.

Přidáno: 12. 6. 2007 11:49

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek