Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Paradentóza II.

V minulém článku jsem se začala věnovat poslední dobou velmi rozšířenému onemocnění, kterým je paradentóza.

Jak již bylo řečeno, tak paradentóza je nepříjemné onemocnění dásní a zubů, které je doprovázeno krvácením z dásní, citlivostí až bolestí zubů a někdy to dojde až tak daleko, že zuby v konečné fázi vypadnou.

Během naší mnohaleté praxe k nám přišlo i hodně lidí právě kvůli paradentóze. Mnozí z nich již byli zoufalí, protože ačkoli si kupovali speciální zubní kartáčky a zubní pasty, ačkoliv si zuby několikrát denně čistili podle rad zubaře a ačkoliv i podstoupili určité chirurgické zákroky dásní, které tu paradentózu měly zastavit, tak přesto se u nich ta paradentóza rozvíjela dál a zuby se jim viklaly čím dál víc.

Pokud tedy i vy trpíte paradentózou a chcete zkusit něco jiného než ony zmiňované rady zubařů, tak vám doporučuji se začíst do následujících řádek.

Lidé, kteří se chovají nedůsledně

Typickým chováním těchto lidí, kteří onemocněli paradentózou na základě jejich nedůslednosti,  je to, že nekontrolují dodržování slov u druhých (zda ti druzí udělají to, co jim řekli), anebo že oni sami nedodržují to, co řekli.

Příklad

Paní Svatava dala za úkol svému sedmiletému synovi uklidit jeho pokoj, ve kterém má velký nepořádek. A řekla mu, že když si ten pokoj pořádně neuklidí, nebude se moci večer dívat na Večerníčka a že si to osobně zkontroluje.

Syn však již vysledoval, že maminka i přes to, že při zadávání úkolů říká, že si splnění úkolů zkontroluje, tak to nakonec nezkontroluje a dovolí mu to i bez toho.

Proto i tentokrát se syn moc úklidu nevěnoval a uklidil jenom na oko. Oblečení naházel do skříně. Učení bez ladu a skladu nandal do šuplíků ve stole a hračky nakopal pod postel, aby nebyly vidět.

Pak, když přišel čas Večerníčku, se maminky zeptal, zda si může pustit televizi. Paní Svatava se ho zeptala, zda má uklizený pokojíček a on jí řekl, že ano. Paní Svatava však cítila, že neříká pravdu a vzpomněla si, že mu slíbila, že si ten pokojíček osobně zkontroluje, jak je uklizený. Jenomže si vybavila, jak ona také nerada uklízí, jak jí to nebaví a tak se rozhodla, že ten pokoj raději nebude kontrolovat, že stejně ví, že není pořádně uklizený a že pak bude muset syna nutit do něčeho, co ona také nemá ráda. Vždyť je ještě tak malý a "musu" si, až bude velký, užije ažaž.
A právě toto její nesprávné stanovisko je jednou z příčin paradentózy.

Lidé, kteří neplní svoje sliby

Lidé, kteří trpí paradentózou na základě toho, že neplní sliby, velmi často uvažují v duchu: "Je sice pravda, že jsem, řekl, že to udělám, vždyť je to správné, ale já to dělat nebudu, mě se nechce, nehodí se mi to, nebaví mě to apod."

Příklad

Myslím si, že zde uvádět konkrétní příklad nesplněného slibu snad ani nemusím. Když se člověk okolo sebe rozhlédne, tak s takovými nesplněnými sliby se setkává každý den - počínaje klamnou reklamou na výrobky, přes plané sliby politiků a nesplněnými závazky firem a společností konče. Toto je právě jeden z nejzávažnějších důvodů, proč se poslední dobou paradentóza tak rozmáhá.

Lidé, kteří něco jiného říkají a něco jiného dělají

Tato kategorie lidí se vyznačuje především nespolehlivostí a tím, že si hrají na něco jiného, než ve skutečnosti jsou.

Tito lidé jsou vám schopni vybásnit, jak něco perfektně umí, ale když to pak mají udělat, tak se ukáže, že to neumí. Většinu věcí dělají na poslední chvíli, mají problémy s dodržováním termínů apod.

Příklad

Pan Petr, který již roky trpí paradentózou, svému kamarádovi vyprávěl o tom, jak se perfektně vyzná v počítačích a že co se týče počítačů, tak pro něj není nic problém.

Po čase se onomu kamarádovi pana Petra zaviroval počítač a nešel mu pořádně spustit. Druhý den měl v práci odevzdat vytištěný 30-ti stránkový dokument, který měl vypracovat. Jenomže on ho měl v tom počítači a nedařilo se mu ho vytisknout.

A tak celý zoufalý si vzpomněl na pana Petra, který mu říkal, že je přes počítače machr. Zavolal mu a poprosil ho, jestli by mu s tím mohl pomoci. Pan Petr mu přislíbil, že nějaký zavirovaný počítač pro něj není problém a že ať mu ho přiveze, že mu to během chvíle udělá.

A tak kamarád pana Petra s nadějí vyrazil s "nemocným" počítačem za panem Petrem. Jenomže se ukázalo, že pan Petr si hrál na něco, čím není. S počítačem uměl dokonce míň než jeho kamarád a svoji neopatrností nakonec onen dokument z počítače zcela vymazal.

Lidé, kteří neuznávají svoje chyby

Tito lidé mají problémy uznat chybu a následně pak přestat tu chybu dělat. Typické pro ně je, že často říkají: "Já vím, ale...", "Já vím, když..." Tudíž, oni vědí, že dělají chybu, ale nemíní ji změnit. A dokonce si ji nechtějí uvnitř ani připustit a to svoje "já vím", říkají především proto, aby měli klid, ale ve skutečnosti to tak nemyslí.

Příklad

Pan Jirka přišel domů z práce a měl velkou chuť na něco sladkého. A tak začal v kuchyni hledat něco dobrého na zub. Když tu objevil manželčinu bonboniéru, kterou dostala minulý týden k narozeninám od svých rodičů. Pan Jirka se zaradoval a bonboniéru až na dva bonbóny, které mu nechutnaly, snědl.

Když jeho manželka zjistila, že jí bonboniéru bez dovolení takto vyjedl, tak byla smutná a řekla mu, že se jí to nelíbí, že jí to bonboniéru snědl, že byla její. A že to není poprvé, co jí takhle něco bez dovolení snědl.

Pan Jirka místo toho, aby uznal svoji chybu a ženě se patřičně omluvil, tak jí odpověděl: "Já vím, že ta bonboniéra byla tvoje. Když já měl na ní takovou chuť. Vždyť víš, že co se týče sladkostí mám slabou vůli a s tím já nic nenadělám. A já vím, že mě miluješ a že bys mi ty bonbóny stejně dala. Takže to vyjde nastejno, nebo ne?"

Rozlišení psychické příčiny paradentózy podle postižené čelisti

U paradentózy ještě rozlišujeme, zda problémy s paradentózou zasáhly horní či spodní čelist.

Horní čelist podle Avenny představuje teorii (výchovu, myšlení, tvrzení), dolní čelist praxi (život - dělání, činy).

Horní čelist

Horní čelist napovídá, jak má člověk v sobě (svým přičiněním i výchovou) srovnané postoje a názory v porovnání s tím, jak by je člověk měl mít ložené správně.

Horní čelist tedy ukazuje, co člověk tvrdí, říká, myslí, co ukazuje teoreticky (slovo je teorií, ať je nahlas vyřčené či nikoli).

Spodní čelist

Spodní čelist napovídá o tom, co a jak člověk dělá v porovnání s tím, jak by to správně měl dělat. To znamená, jak si vede v životě - jak dělá určité věci v životě oproti tomu, co uvnitř cítí, že by měl dělat.

Spodní čelist tedy ukazuje, co člověk skutečně činí - co dělá, jak si počíná, jak se chová, koná, jedná, co odvádí za výkony v praxi, a to doma i v práci.

Paradentóza na horní čelisti

Paradentóza na horní čelisti člověka vždy upozorňuje na to, že i přes to, že dotyčný zná, co by bylo správné říct, tak to stejně správně neřekne - buď to neřekne vůbec a nebo to řekne jinak.

Typické chování lidí trpící paradentózou horní čelisti

Charakteristické pro popsání psychické příčiny paradentózy na horní čelisti (tzn. v oblasti teorie) jsou následující prvky chování:

  • "z komára dělají velblouda" či naopak "z velblouda dělají komára": tito lidé svými slovy buď situaci schválně zhoršují či zlehčují, přehánějí, nebo nedoceňují, podceňují situaci.

  • naslibují nesprávné věci, přitom, už když to slibují, tak cítí, že by to slibovat neměli.

  • pochlebují jako liška vráně, která má v puse sýr a říkají to, co si nemyslí.

  • reagují jak papírový čertík: když mají pravdu, tak nejsou shovívavými, trpělivými, rovnou nadávají druhému bez toho, aby se pokusili s tím, kdo nemá pravdu, se dohodnout a vychutnávají si ho.

  • dělají mrtvého brouka: když sami udělají chybu, tak se dělají, že se jich to netýká, nepostaví se k té chybě správně a čelem. V tomto případě mám na mysli teoretický postoj - neomluví se upřímně, ani neděkují, ani upřímně neprosí.

  • chválí se cizím peřím: vychloubají se, hrají si na někoho, kým nejsou. Například si dotyčný člověk hraje na bohatého, přitom bohatým není a všechno to drahé oblečení mu kupuje manželka, která na to vydělává. Nebo se dělá, že něco umí, ve skutečnosti to však neumí a vychloubá se cizí prací - podává plody práce jiných za své.

  • vyčítá smítko v očích jiných, ale nevidí břevno v očích svých: poukazují u dětí na nepořádek, ale sami mají nepořádek také. Kritizují vzhled ostatních, ale sami nevidí, přehlíží vzhled svůj. Kritizují chyby ostatních, ale nevidí a přehlížejí své chyby - toto platí i na horní i na spodní čelist současně.

  • bojí se Mikuláše už v létě: někdy se tito lidé vyjadřují jako negativisté, kteří hledají nedostatky tam, kde nejsou. Tito lidé jsou obecně slovně pasivními. Hodně kritizují, málo chválí, pokud chválí, tak to nemyslí vážně.

Paradentóza na spodní čelisti

Paradentóza na spodní čelisti, jak už jsem zmiňovala, je podle statistik daleko častější než paradentóza na horní čelisti.

Paradentóza na spodní čelisti vždy člověka upozorňuje na to, že i přes to, co zná, co by bylo správné udělat, tak to neudělá.

Typické prvky chování lidí trpící paradentózou spodní čelisti

Typickým chováním lidí s paradentózou spodní čelisti je chování v duchu rčení:

  • skutek "utek": tito lidé nedodržují svoje slova (nechovají se v souladu s tím co řekli, ani s tím, co mají skutečně udělat a přitom to dobře vědí, co mají udělat)

  • malují čerta na zeď: nepodpoří správné aktivity, jsou pasivními.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,5

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[1] Vítek P.

Zajímavé je, že mám v hlavě zapsáno, že horní čelist souvisí s tím, co je trvalé a spodní s tím, co je pomíjivé. Ale to je jenom taková poznámečka pro případ, že bych nebyl sám.

Přidáno: 19. 9. 2007 14:01

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek