Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Zvětšená nosní mandle III.

Posledně jsme zmiňovaly, že prevencí, ale i zároveň účinnou léčbou zvětšené nosní mandle u dětí je změna výchovy takových dětí.
Co taková změna ve výchově obnáší jsme ji částečně popsaly v předcházejícím článku a dnes toto téma dokončíme.

Laskavá důraznost

Mnoho rodičů dělá chybu v tom, že svému dítěti některé věci musí několikrát zopakovat, aby to dítě udělalo. To je však špatně. Dítě se má naučit poslechnout hned na poprvé a rodič by se ho neměl pomalu doprošovat či přemlouvat, aby to, co má udělat, opravdu udělalo.

Každý rodič si může udělat malý test, jaké má krédo u svého dítěte, nakolik ho dítě bere:

  • už jenom tím, že dítě jednou osloví jménem a pozoruje, zda se ohlásí ihned či až na poněkolikáté
  • nebo pokud mu řekne, aby přišlo, či něco udělalo, zda to dítě udělá ihned, na první slovo, nebo zda to musí opakovat.

Jakmile to rodič musí opakovat, je to zlé znamení ve smyslu: opakuji = nebere mne.

Pokud se toto děje, tak by si takový rodič měl dát pozor na to, že když něco řekne, tak to řekne jenom jednou a důsledně očekává respektování jeho slov.

Takový rodič by si však měl držet i následujících zásad:

  • nic neříkat bezmyšlenkovitě
  • dávat si pozor na to, co říkám
  • ne znamená ne a neznamená: uvidíme, možná, asi. Než vyslovím ne, tak si musím být vědom, že za "ne" si musím stát.
  • vyvarovat se úplně slov: nevím, později, možná, asi, uvidíme apod.

Oprávněné pochvaly a povzbuzení

Pochvala a povzbuzení jsou velmi důležité pro formování správného sebevědomí dítěte. Mnoho rodičů však svoje děti nechválí vůbec nebo nedostatečně, či naopak je chválí i za to, za co jim pochvala nepřináleží.

Tudíž je nejen vhodné, ale přímo žádoucí dítě chválit. Pouze však přiměřeně a ne přespříliš.

A také je důležité přestat dítě chválit, když je evidentní, že mu je ta pochvala lhostejná, že ji nepotřebuje.
Je to zdánlivě tvrdé, ale dítě, které si neváží pochvaly, si žádnou pochvalu nezaslouží. Znamená to, že je dítě:

  • pochvalami zahlcené
  • nebo žádné pochvaly nepřijímá z důvodu toho, že pochvale nevěří
  • anebo že nebere slova svého rodiče vážně
  • či je to pro něho tak normální, že už si pochvaly ani neuvědomuje a bere je jako standard (kdy je zle, když pochvaly nejsou).

Ve všech případech je žádoucí pochvalami šetřit.

Pochvaly má člověk říkat pouze, když jsou oprávněné.

Přiměřená pomoc

Dětem je potřeba přiměřeně pomáhat. To znamená, že dítěti rodič nemá pomáhat dřív, dokud se dítě samo nepokusí danou věc udělat. Když rodič vidí, že to dítěti nejde, tak ho to má naučit, jak se to dělá a pak už to má nechat dítě dělat samo. Opět platí pravidlo, že si dítě musí poprosit o jakoukoli pomoc.

V žádném případě by však rodič neměl dělat věci za dítě, protože dítě si na to zvykne a bude to pak ukřivděně vyžadovat.

Někdy samozřejmě může rodič něco udělat za dítě v rámci rozmazlování. Ale mělo by to být výjimečné a dítěti by to tak mělo být i podáno.

Také rodič nemá prosit dítě, aby šlo pomáhat.
A nejen, že nemá prosit dítě, aby doma pomohlo, ale ani nemá říkat dítěti: "Pojď mi pomáhat." Má oznámit dítěti pouze: "Pojď pomáhat." Jinak dítěti vštěpí myšlenku, že pomáhání doma ve skutečnosti je jeho pomáhání mamince (či tatínkovi) a tudíž je to vlastně jeho dobrou vůlí, že vlastně ani nemusí pomáhat. A v případě, že takto pomůže, tak mu maminka (či tatínek) musí patřičně poděkovat, že jí (jemu) pomohlo.

Toto se dítěti vštěpí do paměti a bude si tak myslet, že práce v domácnosti je pouze povinností maminky (či tatínka). A to je obrovský omyl, na kterém doposud funguje mnoho domácností.

Přitom vůči domácnosti má maminka stejné povinnosti jako tatínek a povinnosti doma mají i děti - i děti mají udržovat pořádek, vůni a čistotu v domácnosti (přiměřeně jejich věku).

Je tedy nanejvýš žádoucí, aby práce doma i pomoc v domácnosti nebyla zaměňována s milosrdností, dobrou vůlí, ale aby byla naprostou a samozřejmou povinností. Každý člen domácnosti, tedy i děti, má přispívat k hezkému domovu svým neošizeným a neodbytým podílem a to bez prošení.

Nejvyšší úroveň, kam se mají všechny členové domácnosti dostat, je, že už se doma nerozděluje ani nekontroluje práce, ale všichni automaticky a rádi jdou a dělají vše, co je potřeba, aniž by je kdokoli přemlouval, nebo nedejbůh prosil.

Pokud se rodič bude výše zmíněných zásad držet, tak kromě toho, že dítě dostane správné základy a návyky do života, nebude také trpět problémy se zvětšenou nosní mandlí. A pokud dítě zvětšenou nosní mandli už má, tak rodič na některé ze zmiňovaných zásad opomněl a pokud je do své výchovy zahrne, tak zvětšení nosní mandle se tím odbourá.

Autor: Hanka Přádová, Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 2,67

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[11] Leona

Dobrý den,
jelikož mého teprve ani ne dvou letého syna trápí též tento problém zvětšené nosní mandle, a po hledání odpovědí proč tomu tak je jsem objevila i tyto web.stránky. Musím říct že mě trochu zarazily, jelikož určitě tedy nejsem stoprocentní matka, ale myslím že svého malého syna vedu zlatou střední cestou, s některými výroky souhlasím, že děti by měli poslouchat, atd, ale zdá se mi to vzhledem k věku mého syna a tomu co popisujete trochu absurdní.

Přidáno: 8. 3. 2013 13:56
[10] Hana
tohle fakt ne

Nevim kdo napsal clanek a kdo si tady teda leci sve traumata na detech ale delat si z deti ovecky co budou poslouchat na rozkaz rodicu to uz dnes neni ani v mode natoz aby to bylo funkcni a k necemu, naopak, s ditetem je treba jednat jak rovny s rovnym a davat mu lasku a pozornost, pak se nebude muset dozadovat pozornosti vyvolavanim si jakekoli nemoci. ja osobne spise doporucuji knihu "vychovavame deti a rosteme s nimi" kde krasne ukazuji jak s ditetem nebojovat a pritom docilit sveho.tenhle pohled na vec se mi nelibi a ne jen ze budu mit dite se zvetsenou nosni mandli, nakonec bude jeste nestastne, bez sebevedomi a s vygumovanym mozkem jak nejaky volak.Prominte ale dost zklamani...

Přidáno: 30. 1. 2013 22:02

Tento komentář je reakcí na [9] Vincent

[9] Vincent

Komentář je v rozporu s dobrými mravy a proto byl zablokován.

Přidáno: 4. 5. 2012 8:51

Na komentář reagoval [10] Hana

[8] Kamila

Dobrý den, jsme před odstraněním nosních mandlí 3,5 letého syna, po přečtění možných příčin které způsobují zvětšení nosních mandlí jsem překvapená. Jsme rodiče kteří vychovávají děti zlatou střední cestou takže mi nesedí ani jedna ze tří variant příčin takže se v tom nevyznám.Takže co skusit převychovávat své děti a nebo dát na lékaře kteří tvrdí že nosní mandle jsou semeništěm bakterií a musí se odstranit nevím jestli na tohle pomůže změna výchovy.

Přidáno: 9. 2. 2012 18:16
[7] Eva Vávrová
Zvětšená nosní mandle

Dobrý den,nemohu říci,že děkuji za články paní Hanky a Katky k tématu"Zvětšené nosní mandle".Mám 3,5 letého syna,který v říjnu nastoupil do školky.Od té chvíle se u něj opakovala rýma,která přecházela do vlhkého kašle.Dnes jsem po vyšetření u ORL zjistila,že má zvětš.nos.mandli a má jít na odstranění.V domění,že mi pomůže internet a alternativní léčba od radikálního zákroku sedám k počítači a dozvídám se tu,že jsem vlastně špatná matka,protože mé dítě má zvětšenou mandli!!!!Docela jsem v šoku-toto by mne nenapadlo ani náhodou.Jestli Vaše rady pomohou napravit špatně nastavenou funkci rodič-dítě,tak prosím-ale jsem si téměř jistá,že změnou výchovy mandle "nesplaskne".Dámám Hance a katce doporučuji otevřít si pedagogicko psychologickou rubriku a nemontovat své "postřehy"mezi medicínu.Děkuji

Přidáno: 11. 1. 2011 20:58
[6] Zdenka Hulínová

Dobrý deň,
články o zväčšenej nosnej mandle mi veľmi pomohli pri hľadaní príčin u mojej teraz už deväť ročnej dcérky. Narodila sa ako druhá po pätnástich rokoch a zväčšená nosná mandla bola zrejmä následkom nášho rozmaznávania. Vybrať som jej ju ani pod nátlakom lekárov nedala, pretože to rozmaznávanie nebolo až také slepé, jej stav nebol nikdy kritický a časom bolo stále menej problémov. Takže teraz to už budeme strážiť. Ďakujem.
Zdenka

Přidáno: 30. 11. 2007 10:06
[5] Eva Kremlíková
Děkuji

Dobrá den,
chtěla bych poděkovat za články týkající se nemocí dětí. Jsou pro mně velmi užitečné.
Ve věku 5 let mně byla odstraněna zvetšená nosní mandle. Byla jsem velmi přísně vychovávána. Když se nám narodilo první dítě začali jsme "vychovávat". Ani jsem netušila, že umím být tak přísná. Učím se nebýt.
První co mně otevřelo oči byla kniha "Respektovat a být respektován", kterou zde již zmiňovala pí. Helena.
Díky ústní informaci, jsem měla možnost seznámit se s Avennou. Teď už si nebudu chtít půjčit CD, už si ho půjdu koupit, ale pokud se díky tomu, že manžel hlídá děti, dostanu na přednášku a on stojí o informace, tak cítím, že mu je ráda předám. Je to špatně? Převládá moje radost, že se manžel zajímá o Avennu, a nebo jsem jen prostě zvyklá s ním sdílet vše? Neumím si představit, že bych mu řakla ať si jde koupit své CD. Nebo si to "ještě neumím" představit?
Přeji hezký den
Eva Kremlíková

Přidáno: 25. 11. 2007 9:08
[4] Hanka Fantová
Zvětšená nosní mandle

Dobrý večer paní Vlaďko,
domnívám se, že když má dítě přidělený nákup v rámci svých povinností v domácnosti, tak se poprosit nemusí. Můžeme ho ale pak pochválit, jak je šikovné.
Ale třeba v případě, pokud maminka něco zapomene nakoupit a už nemá čas se do obchodu vracet, tak by mohla dítě poprosit, jestli by tam nedošlo místo ní, i když ten den bylo nakupování úkolem maminky.
Také se jako Vy těším, že budu moci uplatňovat informace z Avenny u svých vnoučat, ale záleží to také na tom, jestli o to jejich rodiče budou stát a jestli mi to dovolí.

Pěknou neděli přeje Hanka F.

Přidáno: 24. 11. 2007 21:48
[3]
Zvětšená nosní mandle

Článek je velmi pěkný,jen se chci vyjádřit k té části,kde paní Hanka s paní Katkou píší,že bychom neměli dítě prosit,když ho pošleme na nákup.Domnívala jsem se ,že tady bychom poprosit měli z důvodu,že dítě půjde nakoupit s větší chutí a radostí.Mám také dva dospělé syny,dělala jsem rovněž chyby ve výchově,protože starší syn byl na vyndání zvětšené nosní mandle ve dvou letech,ale jsem ráda,že tyto informace budu moci uplatňovat v budoucnu u svých vnoučat.
Zdraví Vlaďka K.

Přidáno: 24. 11. 2007 19:50
[2] Helena Lukešová
nosní mandle

Dobrý večer,
moc děkuji za velice přínosný článek, v několika věcech jsem se přesně našla.
Mám dva malé syny a u staršího lékaři také našli zvětšenou nosní mandli. V té době jsem Avennu ještě neznala ale nějak jsem cítila že odstranění není řešením. Teď jsem moc šťastná že jsme se operaci vyhnuli- synovi je pět a mandle je v pořádku.Když zpětně vzpomínám kde jsme dělali chybu, myslím že já jsem byla rozmazlující maminka která by se pro dítě rozkrájela. A když jsem cítila že to dítěti nedělá dobře, byla ze mě pro změnu přísná maminka. Z extrému do extrému...
Paní Hanko, řekla bych že např.rozmazlovat se dá už miminko a mandle tudíž reaguje na rozmazlování už u miminek .
Hezký víkend, Helena

Přidáno: 24. 11. 2007 17:18
[1] Hanka Fantová
Zvětšená nosní mandle

Dobrý den,
vždy když si čtu článek týkající se nemoci dětí, zamrzí mě, že jsem tyto informace nemohla mít dříve.
Mám dva dospělé syny a tak se teď mohu už jen dodatečně dozvídat, proč prodělali svoje nemoci, co jsem ve výchově nedělala správně.
Zvětšenou nosní mandli měli oba dva a operativně jim byla odstraněna už když jim byl rok.
A to je právě to, z čeho jsem matená, protože nedokážu dohledat, jaké jsem už u takhle malých dětí mohla dělat chyby ve výchově, které jsou v článku popsané.
Nemáte prosím někdo s tímto onemocněním malých dětí zkušenosti?
Hanka F.

Přidáno: 24. 11. 2007 16:32

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek