Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Rubrika: O lidském těle

Geniální osobní pomocník a rádce, který poradí, kolik, kdy a co jíst

Mnozí lidé bědují, že se přejídají, nebo že mají nadváhu. Tito lidé mají zmatek v tom, kdy, co a kolik jíst. Pokud chtějí zhubnout, tak se nutí do různých diet, zkouší další různé způsoby hubnutí. Někteří zkouší vůbec nejíst, jiní se trápí v různých fit centrech…

pokračování článku

Přidáno: 14. 8. 2008 - O lidském těle - Trvalý odkaz - Komentáře: 45

Geniální osobní pomocník a rádce, který hlídá i poradí kolik pít

Často v médiích slýcháváme různá doporučení, kolik máme pít. Některé zdroje radí 1,5 litru, jiné 2 litry, a to když nejsou horka, když je "normálně".
Člověk pak v tom má následně zmatek, protože se mu tolik ani pít nechce, nebo má pocit, že mu to doporučené množství nestačí. Nebo jeden den mu doporučené množství stačí a druhý den se nemůže dopít a pak má zmatek v tom, zda pít druhý den více, nebo ne?

Následně člověka napadá množství otázek: Jak to tedy je? Kolik vlastně pít tekutin? Má to být pokaždé stejné, nebo skutečně tělo má právo si diktovat, že jeden den vyžaduje tři litry a druhý den sotva litr? Neškodí tělu takovéto výkyvy? Čeho se vlastně držet, aby člověk neublížil svému vodnímu hospodářství, jeho rovnováze? Jak člověk pozná, kolik má dodat svému tělu tekutin? Je to každý den individuální, nebo to závisí na počasí, klimatických podmínkách, kdy stačí sledovat rtuť teploměru a podle toho si ráno stanovit množství tekutiny, které člověk v průběhu dne vypije? Nebo existuje jiné měřítko, které určuje potřebu tekutin a toho se má člověk držet?

pokračování článku

Přidáno: 29. 7. 2008 - O lidském těle - Trvalý odkaz - Komentáře: 4

Co všechno vydrží lidské tělo?

Proč někdy lidské tělo zázračně přežije extrémní zátěž a někdy "nešťastnou" shodou okolností nepřežije ani normální či mírně těžší zátěž?

Díky článku o škodlivosti mobilu jsem dostala několik dotazů, které bych chtěla touto cestou zodpovědět, protože si myslím, že by to mohlo zajímat i ostatní.

pokračování článku

Přidáno: 5. 3. 2008 - O lidském těle - Trvalý odkaz - Komentáře: 7

Hormon blaženosti II.

V poslední článku jsem psala o anandamidu, což je tzv. "hormon blaženosti", který v těle urychluje proces uzdravování se.

Uvolňování tohoto hormonu v těle se stimuluje dvěmi způsoby. Buď chemickou cestou pomocí analgetik (medikamentů na potlačení bolesti) nebo přirozenou cestou.

A jaká je ta přirozená cesta? O tom již pojednává dnešní část článku.

pokračování článku

Přidáno: 12. 10. 2007 - O lidském těle - Trvalý odkaz - Komentáře: 7

Hormon blaženosti I.

V roce 1992 na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě český analytický chemik prof. RNDr. L. O. Hanuš, DrSc. a americký molekulární farmakolog Dr. W. A. Devane izolovali z mozku látku zvanou anandamid.

Když se podíváme blíže na to, co to ten anandamid vlastně je, tak zjistíme, že je to, lidově řečeno, hormon blaženosti, který má podle vědců značný vliv na naše zdraví.

pokračování článku

Přidáno: 9. 10. 2007 - O lidském těle - Trvalý odkaz - Komentáře: 1

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek