Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Zajímavé odkazy I.

Svět internetu obsahuje nepřeberné množství informací a každý den těchto informací rapidně přibývá a tak člověk, byť by se snažil sebevíc, není schopen všechny zveřejňované informace obsáhnout. Proto jsem se rozhodla na náš web zařadit novou rubriku "Zajímavé odkazy", ve které se s vámi budeme dělit s odkazy na zajímavé informace, na které narazíme a které budou stát za to si přečíst.

Pod pokličkou klasické medicíny

Dnes jsem si pro vás připravila jakési nahlédnutí pod pokličku klasické medicíny, která je v převážné většině podávána jako bezchybný a spolehlivý mechanismus. A když už se stane nějaká ta chybka, za kterou třeba někdo zaplatí i životem, tak jde podle médií spíš o výjimku. Jenomže některé výzkumy ukazují, že to zas takové ojedinělé výjimky nejsou.

Příkladem toho jsou výzkumy, jejichž výsledky byly zveřejněny v tomto roce na webu Mladé Fronty Dnes:

Těmito články určitě nechci vystrašit lidi a ani dělat z medicíny bubáka. Ani tím nechci nasazovat tzv. psí hlavu všem lékařům. Vždyť i v medicíně se najdou lékaři, kteří jsou šikovní a kteří ke svým pacientům přistupují opravdu jako k lidem a ne jako, promiňte mi ten výraz, ke kusu masa, který je potřeba operovat či jinak léčit.

Těmito články jsem jen chtěla doplnit pohled na medicínu o fakta a čísla, která ukazují, jak to v medicíně doopravdy funguje. Tyto údaje totiž ukazují, že všechny neúspěchy v medicíně nelze svést na špatný imunitní systém, genetiku, nedostatečnou spolupráci pacienta či jiné faktory - jak to lidé od lékařů často slýchávají, ale že i lékaři chybují.

Při své praxi jsem se vícekrát setkala s lidmi, kteří doplatili za nějaký přehmat lékaře. Bohužel jsem i jednou měla klienta, jehož žena za chybu lékaře zaplatila životem. Když jsem o tom s těmito lidmi mluvila, tak je nejvíce zlobilo a bolelo to, že lékaři za žádnou cenu nechtěli uznat svoji chybu a suverénně se stavěli do pozice bezchybných lidí, kteří se žádné chyby v zaměstnání ani dopustit nemůžou.

Ti lidé mi často říkali, že chápou, že i lékař je člověk a že tedy může udělat chybu. Ale když už se něco takového stane, tak by se k tomu měl postavit čelem - vždyť někoho poškodil na jedné z nejdůležitějších životních hodnot, kterým zdraví každého z nás je.

Jenomže když se podíváte okolo sebe, tak zjistíte, že v takových případech pořád bohužel většina lékařů, když pochybí, zatlouká a hledá viníka všude jinde, než-li u sebe.

Avšak lékaři, víc než kdokoli jiný, by si měli uvědomit, že lidé tím, že jim do jejich rukou svěřují svoje zdraví, tedy jednu z nejdůležitějších hodnot, kterou v životě mají, do nich vkládají obrovskou důvěru. A této důvěry by si lékaři měli být vědomi, měli by si jí vážit a zároveň by je měla zavazovat k poctivé, svědomité a profesionální práci. Když se však rozhlédnete okolo sebe, tak zjistíte, že ta poctivost a svědomitost se i v klasické medicíny vytrácí. Proto, pokud se i vy rozhodnete, vložit svoje zdraví do rukou nějakého lékaře, buďte opatrní a mějte oči otevřené, protože jedině tak se dozvíte, zda ten lékař za to stojí...

Miminka nejsou hloupá

Na našich přednáškách i seminářích jsme se vícekrát zmiňovaly o tom, že lidé považující miminka za hloupá stvoření, která pořádně ani neumí myslet, se mýlí.

Toto dokazuje i výsledky následujícího testu:

Odkazy na tyto články jsem sem zařadila proto, abych znovu zdůraznila to, že malá miminka mají stejně bohatý citový život jako dospělí. Avšak díky tomu, že se ještě neumí tolik projevovat, tak to navenek vypadá jinak. Proto je tak důležité s miminky mluvit, věci jim vysvětlovat a ne s nimi zacházet jako s nemyslícími stvořeními.

Zrovna tento týden jsem viděla rodiče, které měli s sebou malinké, tak dvouměsíční miminko v obchodním centru. Na tom by nebylo nic až tak špatného, ale zarazilo mě, jakým způsobem s ním jednali. Miminko nesli v autosedačce a když zašli do krámu, tak ho položili pod regál se zbožím či pod tyče s pověšeným oblečením a šli se porozhlédnout po krámu. Chápu ty rodiče v tom, že miminko takto zastrkávali pod něco, aby někdo do něj nevrazil či na něj nestoupnul. Chápu je, ale zásadně s nimi nesouhlasím.

Miminko bylo velmi neklidné, ale ani se mu nedivím. Vždyť si zkuste představit, že vás, plně vnímající stvoření, rodiče dají do autosedačky, odnesou vás do auta a bez jediného vysvětlení vás někam povezou. Když kamsi dojedete, tak vás i s tou autosedačkou vezmou a zase vás někam ponesou. Pak někam vejdete a rodiče vás odloží pod nějaké oblečení a odejdou pryč. Vy je ani neuvidíte, ani neuslyšíte a budete se bát jestli pro vás vůbec přijdou. Co byste v takové chvíli coby dospělí dělali?

Hned jak by se někam mělo někam jet, tak byste se ptali, kam to jedete, co tam budete dělat, jak dlouho tam budete apod. Kdyby vám nikdo na vaše otázky neodpověděl, tak byste byli neklidní a hodně nejistí, co se bude dít.
Když by vás pak pokládali v krámě pod nějaký regál, tak byste se určitě hned ptali, kam rodiče jdou, kdy se vrátí, proč vás nevezmou s sebou apod. Malé miminko se však na nic takové nemůže zeptat. Ne však kvůli tomu, že by ho podobné otázky nenapadly, ale protože neumí mluvit. A tak takovýto výlet je pro něj plný nejistoty, obav či strachu a pak je neklidné a pláče.
Avšak divíte se mu? Já rozhodně ne.

Proto vždy rodiče nabádáme k tomu, aby si s miminky už v bříšku povídali a vysvětlovali jim věci tak, jak by chtěli, aby je vysvětloval na jejich místě jim. Tím svá miminka uchrání před zbytečnými stresy, jakým může takové nakupování, jaké jsem popsala výše, být.

Na závěr bych tady měla zmínit, že rodiče, o kterých jsem se zmiňovala výše, kromě toho, že na miminko vůbec nemluvili, se samozřejmě dopustili ještě jedné závažné chyby - odkládali svoji miminko pod regály či pod oblečení. Myslím si však, že většinu z vás toto určitě napadlo, že takto se s miminkem už vůbec nejedná.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,44

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

Doposud nikdo nereagoval, můžete být první.

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek