Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

CD story II.

Mnoho lidí si myslí, že když si něco nefér obstará či pořídí zadarmo, že tím ušetří.
Tito lidé se hluboce mýlí, protože opak je pravdou.

CD-čkové story se netýká jenom CD s našimi přednáškami, ale jakýchkoli jiných výukových programů. Hudba - to je jiná věc, ta není určena pro výuku a cena je autorem stanovena jinak.

Ale výukové programy jsou vždy ohodnocené pro jednu osobu. A člověk by to měl respektovat a zaplatit to, co si ten autor zažádá.

Toto někteří lidé nechápou, resp. nechtějí pochopit. Chtějí ušetřit, "obdařit", "dát" (vnutit) s přesvědčením, že to, co dělají (dělí se, šetří, obdařují, dávají - vnucují) je šlechetné. 

Kdyby si skutečně někdo připustil a vnímal hodnotu informací, které si bere, tak by cítil silný vnitřní dluh, že si vzal a má něco, za co nezaplatil, o co se nezasloužil.

Někdo dává svým postojem rovnou najevo, jak to chce dělat - třeba paní Daniela svým vlažným a sebelítostivý postojem říká: "Nemám, ale nejsem ochotna dát, abych měla. Jsem pouze ve stádiu, že nemám, ale chci pouze brát, abych měla." Tento postoj je nevyzrálý a není čestný.
Paní Daniela a jí podobní si neuvědomují, že tímto způsobem uvažování vlastně říkají: "Chci mít to, o co jsem se nezasloužil".

Takto smýšlejícím lidem se v jejich životě nedaří z pochopitelných důvodů - berou si něco, o co se nezasloužili. Takže jim neoprávněně zůstala částka, která jim nepřináleží, vzhledem k tomu, že ji měli vydat za to, co mají. Vznikla tak nerovnováha. A ta nerovnováha se nutně musí dříve či později projevit. Tudíž tito lidé stejně vydají částku (mají "vy-dání"), která odpovídají té "ušetřené" částce, která jim nepřináleží, a to i s úroky. Vydají ji na věci, které nejsou vidět, nebo na udržení současného stavu.

Například:

  • Tito lidé musí odnést do opravny mobil, který jim upadl. Tudíž se vydají se z peněz, ale přesto nemají něco navíc - mají pořád stejně, jenom jsou o určitou částku lehčí.

  • Nebo nevratně ztratí mobil, kdy je jasné, že již ho nezískají zpět. Koupí si tedy věc, kterou měli již předtím a jsou opět o určitou, značnější částku lehčí, ale přesto nemají více.

    Zde platí pravidlo, že ztráta a vydání za ztrátu je už dopad závažných nečestností. Takto zaplacená částka je nasčítaná za všechny v minulosti nezaslouženě získané výhody.

  • Anebo tito zaplatí pokutu za něco, co způsobili. Opět jsou o určitou částku lehčí, ale nemají nic navíc.

  • Nebo si koupí cokoli a záhy (ne časem) uvidí, že někde jinde to mají za daleko příznivější cenu. Tudíž sice mají novou věc, ale za daleko vyšší náklady.

Zkrátka, škody, ztráty, pokuty, krádeže či nevýhodná koupě je pět druhů dovyrovnávání účtů za získání nezasloužených a neoprávněných výhod (ať CD, či jiných věcí či informací). A vždy, dříve či později, člověk zaplatí za to, co získal nezaslouženě. A zaplatí to i s úroky. A je na něm, zda mu to za to stojí či nikoli.

Tady ovšem musím uvést to, že kdysi jsem uvažovala podobně, konkrétně u výuky angličtiny vydané na audiokazetách. Už bych to nikdy neudělala a hodně se stydím za to, že jsem takto smýšlela. Snad už jsem už zaplatila za všechny takovéto renonce...

Právě znalost těchto zákonitostí nás vedla k napsání průvodní listině k našim CD, kterou jsme ze začátku vždy k zakoupeným CD přikládaly. Průvodní listina pojednávala zhruba o výše uvedených faktech. Tato fakta nebyla však pro lidi přijatelná a byly jsme nařkávány z nenasytnosti, hamižnosti, lakoty apod.

Dlouho jsme čelily těmto obviněním, ale jednoho dne jsme se rozhodly, že to přestaneme dělat. Ten, kdo má otevřený vnitřní cit čestnosti, žádnou listinu nepotřebuje. A ten, kdo nemá otevřený vnitřní cit čestnosti, tomu nepomůže žádná listina ani apelování.

Tudíž jsme to ponechaly plně v režii lidí. A mnoho lidí skutečně platí za pokoutní šíření CD (samozřejmě, že nejen našich, a nejen CD, ale i dalších nečestně šířených věcí), za svoji nečestnost.

Jednoznačně si stojíme za tím, že ty peníze nám přináleží, dokonce tvrdíme, že i od obou manželů. Je to stejné, jakoby jste se chtěli naučit řídit auto a v autoškole tvrdili, že jelikož jste manželé, tak se chcete naučit řídit - výuku za jedny peníze. Přitom hodnota výuky je stanovená přímo pro každého zvlášť. A je to tak správné. Totéž lze říci, že výuku jazyka v podobě CD si má pořídit každý sám pro sebe.

Buď mají pro člověka rady, návody, lekce význam a cenu, tak si rád zaplatí (a je to tak správné), anebo, pokud není ochoten zaplatit, tak si nemá brát to, co pro něho nemá dostatečnou cenu a význam.

A ten, kdo řekne: "Ale pro mne to význam i cenu má, jenom nechci zaplatit (ať už z jakéhokoli důvodu).", tak ten dotyčný, kdo takto mluví, není upřímný ani sám k sobě, protože ve skutečnosti pro něho ty informace nemají skutečný, hluboký význam. Kdyby pro něho měly skutečný význam i cenu, tak by nediskutoval a vědom si ceny informací z CD, by mu ta cena nepřišla vůbec veliká.

V lidech, zejména z Čech a Slovenska, možná i díky domnělé chudobě, je zakódováno, že chtějí co nejvíce, ale nemíní dát co nejvíce. Hodně nás to mrzí, ale těmto lidem dáváme čas, aby si ověřili, že to takto, jak píšeme - vezmeš-li si něco, za co jsi nezaplatil, vždy za to jednou zaplatíš - opravdu funguje. Z tohoto důvodu věnujeme energii jiným aktivitám, než vysvětlování, jak být čestným v oblasti CD a obhajováním svých práv.

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,67

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[17] Vlaďka Komlová
Pane Vítku

Děkuji za vaši reakci.To stahování se netýká mě ,ale mého syna,tím,že jsme diskutovali o tomto do hloubky,tak se nad tím pozastavil,protože si občas nějakou muziku stahne,filmy tedy ne ,ale hovořili jsme obecně.
Děkuji za odpověď . Zdraví Vlaďka K.

Přidáno: 18. 2. 2008 23:29
[16] Vítek P.
Malý dodatek pro paní Žanetu a Hanku F.

Paní Žaneto [4], je mi divné, že jsem nedopověděl na Váš komentář a nepoděkoval za podporu v neplacení piva kamarádům. Tohle já přeci nedělám. Tak dodatečně děkuji a zároveň se i omlouvám za zpoždění.

Totéž se týká paní Hanky Fantové [12]. Paní Hanko F., pamatuji si, že jsem Vám odpověděl, že děkuji za upozornění a že souhlasím s tím, jak jste to udělala. Ale ono to tu není, tak děkuji za upozornění a souhlasím s tím, jak jste to udělala.

Nevěřím tomu, že by se mi to jenom zdálo.

Přidáno: 18. 2. 2008 16:34
[15] Vítek P.
Paní Vlaďko

Nevím, co odkud stahujete, myslím si, že sama nejlíp poznáte, jestli je v tom nějaká čertovina nebo ne. To byste musela napsat, co přesně a odkud.

Objevil jsem místo, kde se dají stáhnout ukázky cédéček (první minuta každé písničky) a když se to člověku líbí, tak si zaplatí a stáhne vybrané písničky v mp3. To mi přijde jako naprosto luxusní služba, koupit si jenom ty písničky, které chci … a proč by to nebylo legální?

Přidáno: 18. 2. 2008 16:07
[14] Komlová Vlaďka
Pro pana Vítka: cédéčka

Dobrý den pane Vítku.
Já bych Vám chtěla moc moc poděkovat za to,že jste rozjel komentáře na téma cédéčka.Velmi mě to obohatilo a hlavně jsem si vše srovnala.Zároveň děkuji i ostatním ,kteří přidali své komentáře a nakonec i paní Katce.Takže nyní jsem ve fázi,že jsem před třemi dny vyházela vypálená cd a dvd / naštěstí jsem nebyla velká palička/,také se chystám zakoupit originál CD a rozdat lidem,kterým jsem před 3 lety dala vypálená cd.No a ta,která jsem vyházela a měla je moc ráda,tak postupně zakoupím originály.Mám ze všeho velmi dobré pocity a těším se na splacení dluhů,kterých jsem si vědoma.
Také můj 20-letý syn se mě zeptal,zda jsem vyházela vypálená cd,když jsem mu přinesla prázdné obaly,zda se mu budou hodit,vše jsem mu vysvětlila proč to dělám.Bylo vidět,že se nad tím zamyslel,rozhodně neprotestoval,jeho reakce mě překvapila.Akorád jsme v té diskusy narazili na otázku,jak je to třeba na internetu,který si platíme se staženou hudbou,s filmy apod.Jak poznat co je legální a co pirátství.Máte v tomto jasno?Nebo je veškerá hudba i filmy na internetu nelegální? Dává vůbec někdo k tomuto souhlas?Tyto informace neznám a budu ráda za jakoukoliv informaci.
Hezký večer V.Komlová

Přidáno: 14. 2. 2008 17:18
[13] Vítek P.
Paní Jitko Ull číslo [11]

Ony ty dluhy žijí ve vrstvách a když se člověk vypořádá s jednou vrstvou, hned je tu další (tak to vidím já, abych nechytračil). Jsou vrstvy a oblasti, kde jsem ještě nezačal splácet a tak je ani nevidím.

Ještě jsem si dělal CDčkovou inventuru a vzpomněl jsem si na vypálená cédéčka, která jsem daroval jiným osobám. Tak jsem objednal originály a pošlu jim je. Asi budou trošku překvapní a frustrovaní, a třeba je to pohne k přemýšlení, jestli to je tak správné ... později, až budou bilancovat svůj život, třeba zjistí, že jsem je obdaroval dvakrát.

Dokonce si myslím, že tohleto „šaškování“ a přiznávání se ke věcem, které se staly hodně dávno je součástí Hry Na Prozření. Můžeme si to urovnat v sobě, slíbit si, že to neuděláme … ale když jdeme, stáhneme s oběhu jedno napálené CDčko a místo něj tam dáme originál, je to nesmazatelný skutek. V ten okamžik rozdělíme svět na lidi, kteří to tak udělají a lidi, kteří si myslí, že je o zbytečné.

Mějte se fajn.
Vítek P.

Přidáno: 14. 2. 2008 11:49
[12] Hanka Fantová
RE: Pro paní Hanku F.

Dobrý den, pane Vítku,
psala jsem, že to druhé CD co nejdříve koupím a už jsem ho taky koupila.
Nemohla bych to považovat za vyřízené bez jeho dodatečné koupě. Ztrátou náušnic mi bylo odebráno, co jsem neprávem ušetřila koupí jen jednoho CD a tím se to srovnalo u mě.
Ale kdybych to druhé CD nedokoupila a poslouchali jsme s manželem jen jedno, nedostal by autor to, co mu náleží. Tedy peníze za obě CD. A tak bych u něj měla stále nesplacený dluh.
Přeji pěkný večer
Hanka F.

Přidáno: 28. 1. 2008 17:26
[11] Jitka Ullmanová
Už je tohle splacené?

Dobrý den pane Vítku,
Váš poslední příspěvek mě oslovil. Také se zabývám tím, zda a kdy už budu mít splacené své dluhy, jestli jsem něco neopoměla.Ale myslím, že by se tím člověk neměl až moc trápit. Váš přístup je jistě zodpovědý, když se snažíte napravit i 10 let staré nespravedlnosti a myslím, že je hlavně důležité, že se tím vůbec zabýváte a tak by to asi mělo být. Ale pokud si na nějakou nespravedlonost nevzpomenete, nebo jí dostatečně neodčiníte, nepochopíte, tak Vám to bude v pravou chvíli připomenuto. Jen je někdy trochu težší přijít na to, za co právě vzniklou nepříjemností platíme. Jediná rada je, že pokud se Vám děje něco nepříjemného, tak si říci, že právě platím své dluhy a že to zvládnu. A snažit se už nespravedlivě se nechovat. Ovšem někdy je to hodně, hodně náročné.

Přeji hezký den. Jitka Ull

Přidáno: 28. 1. 2008 17:20
[10] Vítek P.
Paní Hanka F. No 6

Paní Hanko F. To je hezké, že Vám to do sebe takhle zapadlo. Otázka je, zda si CD půjdete koupit, anebo už to považujete za vyřízené. Protože mi v různých časech někdo ukradnul kolo, motorku, auto, mohl bych si říci, že k danému dnu se tím vyrovnaly všechny dluhy a už s tím nemusím nic dělat. Och, jak by to bylo ulevující zjištění. Já se totiž vrtám i ve věcech, které se staly před desítkou let a snažím se je napravit. Možná už je to ten extrém sebemrskačství. Prostě si ty věci (které jsem třeba ukradnul) stále uvědomuji a to mne nutí, abych je třeba ocenil nějakou částkou a tu částku někam poslal. Jak člověk pozná, že tohle se mu stalo za tohle a tím už je tohle splacené? Někdy to do sebe zapadne, když se to stane včera a dnes. Jenže před deseti lety? Chtělo by to nějaký vyšší level vhledu do situace.

Mějte se fajn ...
Vítek P.

Přidáno: 28. 1. 2008 10:05
[9] Vítek P.

Paní Klár(k)o,
Všiml jsem si, že na videokazetě je nahrané upozornění, že je určena pro domácí použití, což chápu pro sledování členy domácnosti, návštěvami, prostě normální koukání.

Také jsem slyšel / četl, že kazety (DVD) kupují půjčovny za několikrát větší cenu než je cena pro jednotlivého uživatele. Že prostě nejdou do ochodu a nekoupí tam DVD, které pak půjčují. Ta vyšší cena zohledňuje půjčování víc lidem. A když si ho půjčíte, tak je to domácí použití.

Nehledám výmluvy pro svůj mozek, připadá mi, že když si něco půjčíte, a koukáte na to s manželem a s kocourem do 15ti let, tak je to v pořádku, alespoň co se zákona týká.

Přidáno: 24. 1. 2008 21:39
[8] Klára P.
CD story

Dobrý den,
děkuji paní Katce za hezký článek a všem přispívajícím do diskuze. Také jsem vypalovala CD, půjčovala k vypálení.Díky Avenně vím, že to není správné. Stejně jako Vy paní Jitko mám mnoho otázek a nejasností. Jak je to třeba v případě, že někdo má na DVD natočený seriál nebo film, který proběhl v televizi, je to špatně si ho okopírovat, když proběhl veřejně v televizi a mohl si ho kdokoli natočit ať na videokazetu či DVD? Je to vůbec správné, nahrávat si z televize pořady či filmy? Stejně tak přemýšlím (jako paní Jitka) jak to udělat v půjčovně DVD, půjčit film 2X? Těším se pokračování článku. Hezký den přeje Klára

Přidáno: 22. 1. 2008 16:23
[7] Jitka Ullmanová
hudba a výukové programy

Hezký den paní Heleno,
již jsem si přečetla pokračování CD story, tak jsem tam také objevila co píšete, že hudbu mohu poslouchat i s někým jiným, kdo si CD nosič nekoupil. To jsem docela ráda. Snad se v dalším pokračování dozvíme i něco o DVD. Musím přiznat, že některé informace z avenny mě ještě dokáží překvapit a chvilku mě trvá než si to v sobě srovnám a zcela pochopím.

Přeji Vám a všem ostatním čtenářům hezké dny. Jitka Ull

Přidáno: 22. 1. 2008 15:09
[6] Hanka Fantová
CD story

Dobrý den,
dovolte mi, abych se s vámi podělila o vlastní zkušenost s dorovnáváním účtu.
V listopadu jsme s manželem začali chodit na angličtinu a já jsem každému koupila jednu učebnici. Po jejím otevření doma jsem zjistila, že se k ní dá ještě koupit poslechové CD a tak jsem asi po týdnu, když jsem měla cestu do Prahy, CD koupila. Už jsem si ale neuvědomila, že bych i CD měla koupit 2x a koupila jsem jen jedno.
A až teď, při čtení tohoto článku ve mě hrklo a došlo mi, že jsem udělala chybu a taky to, proč jsem asi za čtrnáct dní na to ztratila svoji oblíbenou stříbrnou náušnici.
Minulý týden jsem objevila v obchodě ty samé náušnice, koupila jsem si je a stály o něco více, než CD s angličtinou.
Zaplatila jsem tedy za svoji chybu i s úroky. Měla jsem vydání, ale nezískala jsem nic navíc, jen jsem dorovnala původní stav.
Je prostě nádhera, jak to, co se zde dozvídáme, opravdu tak v životě funguje. A to druhé CD učitě co nejdříve koupím.
Mějte se moc hezky. Hanka F.

Přidáno: 21. 1. 2008 18:29
[5] robert hrubý
knihy

Dobrý den,

omlouvám se, nečetl jsem celý článek ani komentáře jenom tak útržkovitě, takže odpověď na moji otázku se třeba skrývá někde uvnitř. Občas si půjčím nějakou knihu, kterou si chci přečíst a princip je podle mě naprosto stejný. autorská práva a cena. A není to z důvodů, abych ušetřil, ale ta kniha už třeba není na trhu. Pár jsem si jich půjčoval i od Vás. Je to špatně? Děkuji Robert Hrubý

Přidáno: 21. 1. 2008 15:58
[4] Žaneta Valentová

Dobrý den všem,

děkuju vám všem za vaše příspěvky ohledně vypalování a půjčování CD, Dvd atd.
Paní Katko, děkuju i Vám za Vaše články .
Bohužel mám v čtení článků na Avenně skluz, nestihla jsem reagovat hned, jak se debata rozproudila. Proto svůj příspěvek přidávám nyní .

Já jsem dříve také vypalovala hlavně hudbu nebo jsem půjčovala svá Cd , aby si je ostatní mohli vypálit. Ale přiznám se, že ačkoliv jsem nad tím dříve takto do hloubky nepřemýšlela, neměla jsem hezký pocit , že se vypalování jakýmkoliv způsobem účastním.
Postupem času jsem se v Avenně dozvěděla, že to není správné a přestala jsem to dělat. Přestala jsem si vypalovat cd sama pro sebe - to pro mě nebyl žádný problém. Horší pro mě bylo ustát různé poznámky - proč nám to Cd k vypálení nepůjčíš, Ty jsi lakomá, vždyť dnes vypalují všichni. nebo jsem dosti narážela, pokud jsem odmítla ( i hezkým slušným způsobem , ikdyž s pocitem provinilosti co si to dovoluji ) nějaké vypálené Cd, který mi chtěl někdo dát. Nejednou jsem podlehla, protože jsem se bála reakce osoby, která mi vypálené Cd dává. Zažila jsem i situace, kdy mi někdo dal jako dárek , př. k vánocům či narozeninám vypálené Cd . Z toho mi bylo velmi smutno, protože jsem měla pocit, že pro toho dotyčného neznamenám tolik, aby kvůli mně utratil své peníze ( pokud mě opravdu chtěl obdarovat ) . a to nemluvím o chudých lidech nebo nedostupných Cd.

Dnes Cd ani Dvd nevypaluji a ani nepřijímám , pokud mi někdo vypálené Cd nebo Dvd chce dát. Už je mi jedno co si o mně člověk pomyslí, pokud odmítnu nebo si za tímto názorem stojím. Prostě věřím, že vypalovat se nemá , že to není vůči autorům fer. Ikdyž mě mnohokrát mrzí, že se ještě stále setkávám s uraženými reakcemi, pokud v této oblasti někomu nevyhovím.

Co se týká Cd hudby - nepůjčuju je k vypalování, ale pokud má někdo o to konkretní Cd zájem , buď mu ho půjčím k poslechnutí a nebo pokud si ho chce koupit , sdělím jak se cd jmenuje a kde jsem ho koupila. Knihy také půjčuji a velmi ráda - zvláště ty, které mě oslovily. Ale i zde už mám podmínky, že nevnucuji, ale půjčím tehdy, pokud člověk opravdu upřímně o knihu stojí.
Vzhledem k tomu, že ke své práci se často vzdělávám na různých kurzech a seminářích, naprosto souhlasím s tím, že si člověk má informace zaplatit. Nelíbí se mi, pokud někdo na kurz nejde, ale pak se dožaduje půjčení skript , aby zjistil co se na kurzu probíralo, jakým způsobem...proto souhlasím s tím, že je správné platit přednášku i např. za manžela, který se jí chtěl účastnit, ale z časových důvodů nemohl.

Paní Alenko, i já si myslím, že Vaše rozhodnutí je v pořádku.

Pane Vítku, myslím, že pivčo jste kamárádovi nezaplatil správně. Chápu Vaše pocity při vysvětlování proč mu pivo nezaplatíte. I já tyto situace zažívám a kolik úsilí mě například stálo vybojovat si nemít v MÉM bytě kafe. Vzhledem k tomu, že návštěvy , které ke mně domů chodili kafe pijí , měli problem s tím, že jim neuvařím kafe. Nabízela jsem jim alespoň bezkofejnové, ale to remcali a nepřišlo jim to vhod. Dopadlo to tak, že tyto návštěvy ke mně už nechodí, já mám doma místo kafe či Cara ( náhrada kávy ) kakao a těším se na jiné milé návštěvy :-) Co se týká dárku , které jsou čtenářům přidávány k časopisům, které si koupí , myslím, že není v pořádku , pokud ten dárek dostanu aniž bych si časopis koupila. Ale i já si v plno podobných situacích nejsem jista, jak se zachovat, proto se těším na další společnou debatu.

Mějte se všichni hezky :-) nyní si jdu přečíst podmíněný příběh pana Vítka, který byl takzvaně za výměnu :-)

Přidáno: 21. 1. 2008 11:14
[3] Helena Lukešová
hudba a výukové programy

Dobrý den paní Jitko,

chápu váš zmatek, taky se v tom plácám...:-) Důležitá informace pro mě byla, že hudba nespadá do stejné kategorie jako výukové programy-např. CD z Avenny. Hudba není určena pro výuku tudíž cena není určena pro jednu osobu a můžeme ji poslouchat společně. Jak je to z knihami mi také není jasné, ale věřím že se to dozvíme.

Hezký den, Helena

Přidáno: 21. 1. 2008 9:19
[2] Jitka Ullmanová
CD story

Hezký den všem,

nejdříve bych chtěla poděkovat panu Vítkovi, že tuto diskuzi rozpoutal i všem, kteří do ní přispěli. Článek CD story jsem si přečetla až dnes a vyvolal ve mě hodně zmatku a otázek. To, že by se neměla CD a DVD vypalovat a vydělávat na nich, tak s tím souhlasím. Souhlasím i s tím, že bych takovéto nosiče neměla přijímat a ani si je půjčovat. I když se musím přiznat, že pokud mi někdo nabídl film, tak jsem si ho ráda půjčila. Důvody proč né jsou mi teď jasné a už v tom nebudu pokračovat. Ovšem nevím co s přepálenými CD, které jsem dostala dárkem. Mám je vyhodit? Jsem srozumněna i s důvody, proč nepůjčovat CD avenny členům rodiny, ale co se týče partnera, tak to se ve mně vše bouří. Co může být hezčího, než partner, který se mnou něco sdílí? Bylo by tedy správné a spravedlivé aby si každý z partnerů koupil své vlastní CD a pak ho teprve mohou poslouchat společně? A co když si půjdu půjčit DVD do půjčovny, mám si ho půjčit 2x? A pokud máme oba dva rádi stejnou hudbu, tak pokud si budeme chtít zpříjemnit večer např. vážnou muzikou, ale já jsem si koupila CD Vivaldiho a partner Mozarta třeba ještě před tím, než jsme se poznali, tak co s tím? Nebo co například u štědrovečerní večeře, když pustím celé rodině vánoční mši J.J.Ryby na CD, které jsem si koupila (nepočítám děti, které ještě samostatně nevydělávají peníze)? A co s knihami? Nebo když máme doma společný počítač? Opravdu v tom mám zmatek a velmi smíšené pocity. Snad si to z pokračování článku dostatečně ujasním.

Jitka Ull.

Přidáno: 21. 1. 2008 8:56
[1] Helena Lukešová
informace

Dobrý den,

jsem moc ráda že jste mi paní Kuňová pomohla spoustu věcí si uvědomit. Některé věci mám v sobě už docela zakořeněné, ale jsem ochotná na nich pracovat. Hlavně že už mám návod.

Nebylo mi jasné proč dělat rozdíly mezi např.CD z Avenny a CD Spejbla a Hurvínka. Tímto článkem jste mi rozdíl objasnila, děkuji. Je to asi stejné i s knihami, že? I když z knih se můžeme spoustu věcí naučit a nemusí být výukové... Ještě v tom trochu "plavu" tak se těším na pokračování článku.

Hezkou neděli všem, Helena

Přidáno: 20. 1. 2008 13:58

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek