Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Úvod » Články » Osud - běh života » Rubrika: Hlubší zákonnitosti v životě » Jsou vůbec náboženství potřebná?

Jsou vůbec náboženství potřebná?

Na světě existuje velké množství různých náboženství, které mají údajně člověka naučit určitým principům mravnosti a životním hodnotám.

Každé náboženství má však svoje specifika, osobitosti a zvláštnosti, kterými se od sebe odlišují (křesťanství od budhismu, judaismu, hinduismu apod.).
A každý člověk, pokud se hlásí k určitému náboženství, si myslí a je přesvědčený, že ta jeho víra a to jeho náboženství je nejlepší, nejpravdivější, nejsvatější, nej...

Kolik neshod, nepravostí a utrpení vzniká a existuje jen proto, že si lidé obhajují toto svoje přesvědčení. Vedou se svaté války, bratr zabíjí bratra, soused souseda...

Je potřeba si uvědomit, že všechna náboženství principiálně hledají, přibližují se nebo napodobují spravedlivost. Avšak spravedlivost má pevně stanovené principy a proto není nutné vytvářet jakékoli náboženství.

Buď se člověk chová spravedlivě a nebo se nechová spravedlivě. A následně už nezáleží na tom, jestli je člověk křesťan nebo muslim...

Na této planetě má být rozdělení lidí pouze na spravedlivé a nespravedlivé

Celý problém spočívá v tom, že jednotlivá náboženství si spravedlivost přetvářejí a přizpůsobují do různých podob, které jim, ať již z jakéhokoli důvodu, vyhovují. Ale tímto přizpůsobováním spravedlivosti, které umožňuje i svaté války a jiné jakékoli, byť drobné, neshody a nesváry, nemohou pravou podstatu spravedlivosti popřít.

Prohlášení "Jsem křesťan, muslim, budhista ...", i pokud je pravdou, je naprosto nic neříkající a nedává záruky spolehlivosti, upřímnosti, čestnosti - prostě spravedlivosti a ani není zárukou, že vedle takového člověka jsou druzí šťastní.

Ale prohlášení "Jsem upřímný, pravdomluvný, spolehlivý...", pokud je pravdou a činy takového člověka to dokládají, je všeříkající a umožňuje pocit: "Ano, tomuto člověku mohu věřit, nezradí mě, neokrade mě, nepodvede mě atd. A právě proto mohu mít vedle něho pocit lásky, bezpečí, naplnění, důvěry, klidu. Tudíž mohu zažívat vedle tohoto člověka, bez ohledu na jeho náboženství, pocity být šťastný, které umožňuje jenom a pouze spravedlivost."

Pokud by existovalo na této Modré planetě náboženství, které by bylo absolutně spravedlivé, byli by v něm lidé odnepaměti a neměli by potřebu vytvářet neustále nová náboženství, která by měla být stále spravedlivější.

Je to ze závažného důvodu, kterým je to, že všechny lidské bytosti mají odnepaměti daný cit pro spravedlivost - svědomí, a to bez ohledu na pohlaví, barvu pleti, věk, vyznání, společenské postavení...

A všichni lidé mají k tomu citu pro spravedlivost danou i svobodnou možnost volby se rozhodnout, zda-li se svým svědomím budou řídit či nikoliv.

Za tuto volbu si ovšem člověk vždy nese spravedlivé důsledky, což není vyhrožování, ale konstatování pravdy, protože konstatování pravdy není nikdy vyhrožováním.

Úkolem lidí na této planetě není sdružovat se v různých náboženstvích a žít podle jejich pravidel.

Úkolem lidí na této planetě je naučit se rozeznávat, vnímat, pochopit a následně žít podle principů spravedlivosti.

Protože spravedlivost je nad všemi náboženstvími a tím přebírá úkol náboženství.
Spravedlivost se nemusí a nemá hlásat pod žádnou vlajkou, náboženstvím či jinou organizací.
Spravedlivost je a zůstane pouze spravedlivostí, ať přebývá v jakémkoli člověku v kterékoli části této Modré planety.

A právě uvědomováním si a žitím ve spravedlivosti vzniká svoboda a tudíž není potřeba sdružovat se v jakémkoli náboženství či v jiné organizaci a podřizovat se jim.

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,81

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

Míšo, Avenna tomu vyššímu principu a vyššímu dobru říká Dokonalost. Což je prý přesnější než říkat tomu Bůh.

Přidáno: 27. 8. 2009 8:57
[1] Michaela Vozábová
A co Bůh ?

Náboženství zde není přeci jen kvůli spravedlnosti. Je to zároveň víra ve vyšší princip, který je všeho původcem. Je to víra ve vyšší dobro, v to, že je něco víc než člověk.....nevím každý si Boha může pojmenovat jinak, ale o to přeci v náboženství hlavně jde...a ve chvíli kdy člvěk začne věřit v Boha, hladá také lidi, kteří taky věří, aby se v tom ujistil...a tak vznikly ty církve...ze začátku to mohlo být dobré, to že toho lidé znežili, to už je druhá věc.....

Přidáno: 25. 8. 2009 15:11

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek