Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Může se povaha člověka změnit? II.

Mnoho lidí má zafixováno, že se svojí povahou během života nic moc nenadělá, protože jim byla dána do vínku a to, co je člověku dáno do vínku, přeci změnit nejde.
Jenomže ve skutečnosti opak je pravdou...

Povaha člověka se může změnit, pokud člověk doopravdy chce

Povaha člověka není nic jiného než komplex jeho reakcí -  jak dotyčný reaguje na okolní podněty, informace, vjemy, situace a děje.

Změní-li tedy člověk svoje reakce na okolní podněty, změní tím také svoji povahu.

A to, zda tyto svoje reakce člověk změní anebo bude reagovat stejným způsobem i nadále, si každý určuje sám.

Povaha se nemění jen tak, např. díky věku. Povahu si člověk mění sám svým rozhodnutím, protože bez jeho rozhodnutí a přičinění se mu jeho povaha sama od sebe nikdy nezmění.

Každý člověk může svoji povahu změnit úplně, pokud doopravdy upřímně chce a věří tomu a také se podle toho chová. Ovšem, tato změna musí trvat delší dobu, aby si dotyčný člověk osvojil svoje nové reakce - změnu povahy.

Tím, že se člověk rozhodl změnit svoji povahu a vydrží dostatečně dlouhou dobu, aby si osvojil svoje nové, změněné reakce, se doopravdy může trvale změnit. Změní tím svoje reakce v podobě zvyků a návyků, změní svoji mimiku, hlasitost, mluvu, gesta, konání, jednání, chování, pohledy, výběr slov, sdílnost, rychlost mluvy, tón hlasu atd.

Nyní sdělím jednu věc dvěmi způsoby:

  • Neexistuje na světě člověk, který by nemohl změnit svoje reakce.
  • Neexistuje na světě člověk, který by nemohl změnit svoji povahu.

Není to osvobozující pocit oproti pocitu: svoji povahu nemohu nikdy změnit - je mi daná?

Pokud se jakýkoli člověk rozhodne pro změnu k lepšímu, tak se vlastně přibližuje ke své podstatě, protože vnitřní podstata každého člověka je užasná.

Člověk, který svoji údajně vulgární, studenou a necitlivou povahu změní a začne být jemný, laskavý a citlivý, ve skutečnosti začíná být sám sebou. Neznamená to, že se přetvařuje, ale znamená to pouze, že se vrací ke své podstatě.

I ten největší necita, který má údajně nesnesitelnou povahu, se může změnit v přiměřeně citlivého, úžasného člověka. A pořád to bude on. Dokonce to bude víc on v té citlivě formě než předtím, kdy byl necitou. Jenom musí vydržet a nesmí se nechat odradit.

Tři etapy změny povahy

Celá změna povahy musí trvat tak dlouho, aby člověk procházel třemi etapami:

  • nezvykem
  • zvykem
  • přirozeností.

Ve třetí etapě má člověk "vyhráno" - změnil se.

První etapa - nezvyk

Pro člověka, který je např. uzavřený, je nezvykem, aby reagoval jiným způsobem než mlčením - např. aby mluvil o sobě.

Mlčení je také reakce, stejně tak jako mluvení není nic jiného než jiný druh reakce.

Takovému člověku tedy mluvit o svých pocitech připadá divné, těžké, ale ve skutečnosti je to jenom nezvyk a tak si musí začít hlídat svoje reakce. Ze začátku se musí přemlouvat, hlídat, aby nebyl uzavřeným, aby reagoval jinak než mlčením, aby reagoval mluvou. Pokud překoná tuto etapu a bude mluvit delší dobu o sobě (přiměřeně), tak se dostane z etapy nezvyku do druhé etapy.

Druhá etapa - zvyk

Takovýto člověk už si zvyká na to, že reaguje jinak, že přestává být uzavřeným. Svoje reakce však ještě tzv. "nemá v krvi", ale postupně se mění.

V této etapě už není pro něho nezvyklé a divné mluvit o sobě a už si svoje reakce začíná i užívat, už se mu mluvení i líbí. A pokud setrvá v těchto svých reakcích a neuzavře se v této etapě, přichází třetí etapa.

Třetí etapa: přirozenost

V této etapě už se mu ta sdílnost nejen líbí, ale už si ani neuvědomuje, že "musí reagovat jinak". Stává se mu přirozené být sdílným a ne uzavřeným. Je svobodnějším a uvolněnějším. Cítí se i projevuje se spontánně a tím je i přijatelnějším pro sebe i své okolí.

A není to přetvářka, je to jenom přiblížení se k tomu, čím uvnitř je. Tímto se dotyčný člověk změnil v určité oblasti své povahy, respektive ve své povaze jako takové. Protože jakákoli změna v jediné oblasti povahy znamená celkovou změnu povahy.

Toto je jenom jediný z mnoha příkladů, protože změnit svoji povahu (změnit svoje reakce) může člověk v jakékoli oblasti svého života.

Povaha člověka není daná

Nic v povaze člověka není dané, tedy neměnné. Člověk v ní může změnit všechno, pokud má důvod a doopravdy chce. Dokud člověk nevěří a doopravdy nechce, tak se nezmění.

Tvrzení psychologů, že člověk nemůže změnit svoji povahu je stejně nepravdivé, jako kdyby tvrdili, že člověk nemůže změnit svoje reakce.

Tudíž platí, že může-li člověk změnit svoje reakce, může tím změnit i svoji povahu. Jenom se pro tuto změnu svých reakcí, potažmo svojí povahy, musí upřímně rozhodnout.

Je však důležité, aby si člověk nejdříve před vlastním rozhodnutím připustil nepříjemné prvky svých reakcí, své povahy, které chce změnit a naplno si uvědomil jejich nevhodnost a nepřijatelnost.

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,4

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[11] Denča

Ahoj nevím čím to je ale jsem strašně citlivá ale nechci být. Jak to mam sakra udělat tady o tom vůbec nepíše. Skoro při každé kravině se rozbrečím ale nechci.
Pomozte mi díky.

Přidáno: 6. 3. 2015 12:58
Zdenek

Zatim sem to nezkousel a pochybuju ze to zabere protoze takovej debil co sem ja asi neni. Nemuzu presne rict jakou mam povahu protoze semnou je to tezky. Uz parkrat sem se zkousel zmenit ale hovno z toho i kdyz sem tomu veril a snazil sem se. Uz nekolik let sem divnej tim ze sem vseljakej nekdy sem az moc hodnej zachvili zas svine. Proste nevim proc ja mam takovej debilni charakter kdyz sem optimistickej a pak zas pesimistickej sem dost velky cholerik ale i melancholik. Kdyz sem v nalade tak si s lidmi rad pokecam ale nekdy sem zas protivnej a hnusnej k lidem co mi nic neudelali. Nemuzu prece mit vsechny povahy najednou!! At se chovam jak se chovam proste porad stejny. A zmenit se? To u takovyho debila jako sem ja nelze. Kdyz sem se na zakladce choval jako kokot tak sem se pokousel zmenit. Vzdy me lakalo delat kraviny jako rvat po cely tride anebo sem musel byt stredem pozornosti. Kdyz sem se tak choval tak kazdej na me nadaval ze sem kreten protoze se to nikomu nelibilo. Ovsem kdyz sem prisel druhy den a choval sem se normalne (rozhodl sem se zmenit) tak se vsichni chovali jako ja den pred tim a kretensky jim to neprislo jako by vedeli ze se chci zmenit a schvalne me lakali abych se zas vratil do starych koleji jako by me to delali naschval. No radsi bych byl abych kdyz uz se zmenil naporad a ne do toho staryho hnusnyho chovani. I kdyz chci a verim tomu nikdy se nezmenim. Byl bych rad kdyby mi nekdo odpovedel.

Přidáno: 21. 2. 2015 21:31
Zdenda

Ještě jsem to nezkoušel, ale doufám, že to zabere jsem chvíli optimista pak zase pesimista jsem otevřený, ale i uzavřený prostě sem pokaždé jiný, snad to zabere.

Přidáno: 8. 11. 2014 19:18
[8] jouda
ahoj

ahoj tahle stránka je dobrá to se musí uznat svojí povahu se snažím změnit už trochu dýl ale moje povaha je CHOLERIK takže to nejde zrovna hladce !!!!!! ale DÍÍÍÍK

Přidáno: 14. 4. 2014 21:12
[7] Patrik

Proč by se měl měnit jen psychicky labilní člověk.Já se chci změnit svoji povahu protože ted jednám jako egoistcký kokot,který je ve skutečnosti troska..držte mi palce i když si osobně myslím že to nepůjde lehce.

Přidáno: 30. 11. 2013 22:55
[6]

A proč by měl psychicky zdravý člověk měnit svoji povahu?

Přidáno: 22. 4. 2012 12:55

Tento komentář je reakcí na [4] Stachys

[5] daniel

budem sa snazit dufam ze sa dostanem aspon do fazy 2 :)

Přidáno: 25. 9. 2011 19:15
[4] Stachys

Povahu si může změnit psychicky zdravý člověk. Problém je v tom, že většinou je potřeba změnit povahu psychicky labilního nebo přímo nemocného člověka. Pokud máte zkušenost s takovým narušeným jedincem, změní to i Vaši povahu a to negativně. Je hezké jak dlouze se zabýváte tématem, ale tvrdíte pořád to samé, aniž byste se zamyslela i nad druhou stranou.

Přidáno: 10. 7. 2011 14:25

Na komentář reagoval [6]

[3] MÁJA
moc ste mi pomohli

ahojky jmenuju se mája a je mi 13 let moc ste mi pomohli děkuji vám moc ste prostě skvělí..!

Přidáno: 25. 2. 2011 21:43
[2] Inja

Já se připojuji k Janě .... Velký dík!

Přidáno: 3. 1. 2011 15:10
[1] Jana

děkuji za pomoc....

Přidáno: 2. 11. 2008 15:36

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek