Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Může se povaha člověka změnit? III.

Mnoho lidí nevěří tomu, že se člověk může změnit úplně. Myslí si, že ať člověk dělá, co dělá, tak se zkrátka úplně změnit nemůže...

Z těchto lidí pravděpodobně mluví neblahá zkušenost z minulosti, kdy kdysi pravděpodobně věřili v to, že se někdo může změnit úplně a ten někdo se změnil jenom částečně.

Nebo prošli zkušeností, kdy se sami chtěli změnit úplně, ale povedlo se jim jenom částečně. A na základě takovýchto i podobných zkušeností mohlo dojít k tomuto názoru.

To, že se v těchto případech změna povahy nepovedla úplně, ovšem neznamená, že povahu nelze změnit, že jsou lidé nepřevychovatelní. Znamená to jenom, že se vloudila chybička.

Nedůslednost při změně povahy

Pokud celková změna povahy není úspěšná, tak je to způsobeno jednou jedinou základní chybou a tou je nedůslednost.

To znamená, že ti, kteří se nedočkali úplné změny, buď polevili ve svých nárocích vůči určitému člověku (a ten následně polevil vůči sobě také), anebo sami u sebe přestali dbát na tuto úplnou změnu.

V obou případech se stalo to, že tu změnu dotyční nedotáhli do konce - byli nedůslední, předčasně to vzdali u dílčího úspěchu, nebo se spokojili s částečnou změnou. Nenásledovali to původní předsevzetí - úplnou změnu.

Je to škoda, protože tím, že byli nedůslednými, tak se nedočkali kýženého ovoce - úplné změny. Změna reakcí, povahy musí totiž trvat opravdu dostatečně dlouho, aby si ji člověk osvojil, aby se mu jeho nové reakce staly přirozeností.

A pokud člověk není důsledný, tak přestává pracovat na změně, přestává usilovat o změnu dostatečně dlouhý čas a v dostatečné míře. A výsledek je potom takový, jaký je - částečný nebo žádný.

Nedůslednost přináší pouze částečnou (nebo někdy i žádnou) změnu reakcí, povahy. Ale i částečná změna se dá napravit v úplnou, a to i po létech. Člověk však musí být důsledný.

Tímto dávám nenápadně najevo, že by byla škoda změnu povahy znovu nezkusit, a to na rozdíl od předchozích neúspěchů či dílčích úspěchů už s naprosto nesmlouvavou důsledností. Důslednost totiž dělá divy. Důslednost přináší úplnou a trvalou změnu reakcí - povahy. Tato důslednost však musí být neodmyslitelnou a neoddělitelnou součástí tohoto přerodu.

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,8

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

Doposud nikdo nereagoval, můžete být první.

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek