Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Může se povaha člověka změnit? IV.

V předchozích částech tohoto článku jsem psala o tom, že povaha člověka není daná, jak mnoho lidí se mylně domnívá, ale že si ji člověk vytváří a mění během života sám.

Vždyť určitě najdete ve svém okolí člověka, jehož povaha se během života, třeba na základě nějaké zásadní události, nějak výrazně změnila, a to ať už k lepšímu, či k horšímu. Na těchto příkladech je však vidět, že povaha člověka se může změnit a podnětem k této změně nemusí být jenom nějaký životní zvrat, ale stačí k tomu i "pouhé" rozhodnutí člověka samotného...

Přechodná změna povahy člověka pod hrozbou

Mnoho lidí na základě svých zkušeností si myslí, že změna povahy je možná, ale jenom pod hrozbou, a to pouze na čas. Tito lidé se museli hodně zklamat v tom, že věřili ve změnu povahy a ta se pak nekonala.

Obvykle se tak děje u rozhádaných partnerů, kdy hrozí, že jeden z nich odejde (či už odešel) a ten druhý zoufale dělá na sobě veškeré změny, které mu byly předloženy jako důvod k odchodu.

Obvykle se již jedná o hodně velké nešvary - např.: sobeckost, nespolehlivost, neplnění slibů, závislosti (kouření, pití, hry, práce), lhaní, podvádění. Člověk, který údajně má v povaze tyto nešvary, ve skutečnosti je pouze na tyto nešvary zvyklý - je zvyklý takto reagovat na určité podněty. Ale i od takovýchto reakcí si člověk může odvyknout a tím se změnit.

Ovšem, takovýto člověk, který chce změnit svoji povahu, musí splnit pět základních podmínek:

  • musí mít důvod, proč se změnit
  • musí upřímně chtít
  • musí věřit, že to dokáže
  • musí se pro změnu svých reakcí upřímně rozhodnout
  • musí tuto změnu dodržovat dostatečně dlouhou dobu, aby mu tato změna vešla "do krve" - aby se stala jeho součástí, přirozeností.

Pokud dotyčný splní těchto pět podmínek a začne na sobě upřímně pracovat (měnit svoje zlozvyky v jiné zvyky), tak i ten člověk s tou nejnesnesitelnější povahou se může změnit v kvalitního, oblíbeného, příjemného a vyhledávaného a důvěryhodného člověka se skvělou povahou.

Každý člověk má možnost se změnit a na každém záleží, zda tuto možnost také využije. A pokud se člověk rozhodne, že tuto možnost využije, pak si také sám reguluje i to, do jaké míry tuto možnost využije - do jaké míry se změní.

A jestliže člověk tvrdí, že se chce, ale nemůže se změnit, tak takovýto člověk se ve skutečnosti vymlouvá a vlastně se změnit nechce. Každý člověk má totiž možnost se změnit. Záleží však, jestli tuto možnost chce doopravdy využít.

Názor moderní psychologie na změnu povahy

Bohužel moderní psychologie mylně tvrdí, že povaha člověka se nemění. Psychologie například tvrdí to, že když jednou člověk byl alkoholikem, tak jím zůstává do konce života, bez ohledu na to, zda abstinuje či nikoli. Pro tento případ psychologie zavedla termín abstinující alkoholik.

Velice striktně s tímto nesouhlasím. Takovýto termín je ortel a takovýto názor degraduje člověka. Znevažuje jeho nápravu, jeho novou etapu života a zbavuje ho možnosti stát se lepším. Tím, že psychologie nazývá abstinenta abstinujícím alkoholikem, ho staví do světla: "Dáme si na tebe pozor, protože jsi pokrytec, protože i když abstinuješ, stejně jsi alkoholik. A je jedno, že jsi pil pět let do němoty a že už třináct let jsi naprostý abstinent a na alkohol nemáš ani pomyšlení, ani ti nechybí a že se za to období podlehnutí alkoholu stydíš. Zkrátka to, že nyní abstinuješ, je tvoje přetvářka a basta fidli. Nikdy se nemůžeš změnit. Jednou jsi se takovým stal a už nikdy se nemůžeš stát nikým jiným."

Jak takovému člověku musí být? Vždyť takovýto názor psychologie je srážením toho dotyčného člověka.

Já být tím alkoholikem, tak si připadám jako pokrytec, který si hraje na lepšího. Vždyť ho takto psychologie označuje. Ve skutečnosti člověk, který již nepije a nemá na alkohol ani pomyšlení a ani ho nepotřebuje a v duchu si ho ani nemusí zakazovat, není žádným abstinujícím alkoholikem. Je to člověk, který alkoholikem byl (to si nikdy neodpáře), avšak už není.

Toto období alkoholismu je pro takového člověka už pouhou minulostí. A pokud tuto minulost už nikdy nezopakuje, stane se pro něho "jen" neblahou, nežádoucí a již nepotřebnou zkušeností - životní etapou, která skončila a která byla součástí jeho přerodu v lepšího člověka, který už toto nikdy nezopakuje.

Přece pokud jsem lhala a nyní už nelžu, tak mne nemůže moderní psychologie nazývat pravdomluvnou lhářkou. Je to stejně absurdní, jako kdyby psychologie tvrdila o motýlu, že to není motýl, ale že je to létající housenka.

Doporučuji všem, kteří se s takovýmto názorem setkají, aby se jím nenechali jakkoli ovlivnit, odradit, protože tento názor je naprosto scestný a je lživý. A tím, co není pravda, se člověk nemá a nemusí zabývat, řídit se tím a natož se tím trápit...

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,23

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[6] Kamil

Komentář je v rozporu s dobrými mravy a proto byl zablokován.

Přidáno: 8. 5. 2012 15:48

Tento komentář je reakcí na [5] Evík

[5] Evík

Zaujala mne diskuze o lidské povaze a lásce k sobě samému.
Změna povahy je možná dobrá pro okolí daného jedince, ale každému vyhovuje něco nebo někdo jiný. Se sebou jsme stále s ostatními pouze občas. Je to spíše otázka sebedůvěry a spokojenosti se sebou samým. Občas nás někteří nespokojenci o naši pohodu chtějí připravit a záleží jen na nás zda jim to dovolíme. Proto rady velmi zvažují a raději mám pravdivé informace.
Ztráty k životu patří a když něco končí i něco nového začíná.
Je dobré umět rozlišovat zrno od plev a nazývat
vše správnými jmény.
Když pracujeme se špínou je téměř nemožné se od ní neumazat a protože nemám ráda výkaly v jakékoliv podobě a všichni dobře víme kam tyto produkty patří...Tak zároveň neznám nikoho kdo by takovýto produkt oplakával.

Přidáno: 22. 4. 2012 17:32

Na komentář reagoval [6] Kamil

[4]

Až napravíš své chyby, tak piš, co a jak ti pomohlo. To "ví" každý, co a jak má dělat.

Přidáno: 22. 4. 2012 13:01

Tento komentář je reakcí na [3] Catherine

[3] Catherine
Dekuji

Tyto clanky o zmene povahy jsou skvele! Rozesel se se mnou pritel na zaklade mych chyb... nechci o nej uplne prijit a verim ze se k sobe vratime az ja napravim sve chyby a tento clanek mi hodne pomohl!! Uz vim co a jak mam delat...:) Hned dnes s tim zacinam! Dekuji :) Catherine:)

Přidáno: 6. 1. 2012 18:35

Na komentář reagoval [4]

[2] Karel
povaha

Nádherně napsaný a shrnutý manuál. Takhle napsat návod krok za krokem a který je navíc pravdivý. Katko, opravdu smekám a přeji mnohem víc čtenářů kteří budou toužit se sebou něco udělat :o)

Přidáno: 5. 7. 2009 20:47
[1] marie zídková
povaha

Osobně si myslím a jsem dokonce přesvědčená na vlastní kůži,že povaha se změnit nedá.

Přidáno: 4. 7. 2009 16:36

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek