Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Může se povaha člověka změnit? VI.

Vše podstatné o změně povahy zaznělo v přechozích částech tohoto článku. Vzhledem k tomu, že však částí tohoto článku bylo více než obvykle, sluší se na závěr udělat rekapitulaci všech důležitých zmiňovaných poznatků o lidské povaze a o možnostech její změny...

Shrnutí poznatků o změně povahy

Na závěr bych tudíž chtěla říci, že :

  • Povaha není ničím jiným než souborem reakcí, které člověk okoukal kolem sebe.

  • Pokud člověk změní svoje reakce na události, tak změní i svoji povahu.

  • Svoji povahu - své reakce si člověk řídí sám. Sám také rozhoduje o změně své povahy, a to jak k lepšímu, ale i k horšímu.

    To, k čemu se přikloní, si člověk řídí sám.

    Vše, co chce ve své povaze, ve svých reakcích může změnit, jenom k tomu musí mít důvody a musí dodržet i další podmínky - hlavně, musí být ve své změně důsledný (nespokojit se s polovičatostí) a musí vydržet dostatečně dlouho, aby se tato změna stala jeho přirozeností, kterou si již ani nebude uvědomovat.

  • Každý člověk si řídí svojí povahu tím, co chce, v co věří, pro co se rozhodne, čemu dá důraz.

    Ke svému chtění má každý různé důvody. Každý chce být přesně takovým, jakým je, a to z konkrétních důvodů, které by bylo dobré si uvědomit, zda jsou na místě.

    Chtění se změnit je samozřejmě podmíněné tím, že si člověk nejprve upřímně uvědomí pravé a závažné důvody, proč se má chtít změnit a tyto důvody ke změně bude brát vážně. Pak se teprve může naladit na správné, ne alibistické chtění.

Přeji všem, kteří chtějí změnit některé prvky své povahy, některé své reakce, tudíž v konečném důsledku svoji povahu jako takovou, aby se nenechali odradit předsudky, nedůvěrou, zesměšňováním, zpochybňováním těch, kteří na změnu povahy nevěří.

Ten, kdo na změnu povahy nevěří, nejen, že podráží a znevažuje ostatní, ale podráží i sám sebe - znemožňuje změnu k lepšímu hlavně sám sobě.

Autor: Katka Kuňová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,12

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[5] Llukáš Sklenský
Děkuji

Moc děkuji za povzbuzující informace, tyhle informace beru vážně! Moc mi pomáhají vyrovnat se s tím proč a jak změnit povahu. :)
děkuji

Přidáno: 31. 12. 2014 12:48
Děkuji!

Moc vám děkuji za tento článek! Narazil jsem na něj před 2mi a 3/4 lety, tehdy mi bylo 14 a velmi mě to posunulo v mých myšlenkových pochodech. Všem vřele doporučuji knížku "Miluj svůj život" od Louise L. Hayové.

Přidáno: 12. 6. 2013 20:15
[3] Díky

Neuvěřitelný článek co se týče změny lidské povahy vždiť o tom je že :D nic podobného sem dřív nečetl tohle mě opravdu zaujalo a snad mi to i pomůže v některých věcech na kterých se snažím zapracovat každopádně Velké díky autorovi

Přidáno: 7. 9. 2012 18:06
[2] Vladimir J

Clovek moze byt taky aky chce. Clovek sa moze zmenit. Raz miluje a spravil by pre cloveka co by chcel, to je od okolnosti a od osob v ktorych kruhu sa pohybuje. Zmena prostredia a ludi okolo seba velmy dokaze zmenit cloveka. Je smutne ze to moze byt niekedy k zlemu a ze si prestane uvedomovat a nerozlisi co je zle a dobre. Nechce si dat poradit a vysvetlit osobami ktoremu na nej zalezi a boli pri nej niaky cas ale pocuva ludi ktore mozu mat aj ine umysli nez spravne a racionalne. Mozu ich mat osobne pre vlastne obohatenie a pozitok. Osoby,ludia by si mali uvedomit ze niektory ludia budu svami do konca zivota a chcu vam dobre a osoby s ktorymi pracujete alebo ste sa vam uz mozno nikdy ani neozvu ked odidete z prostredia a koli tomu pridete o to najvzacnejsie a stratite ludi ktori vam chcu dobre aj ked to tak mozno nevyzera na prvy pohlad.

Přidáno: 9. 2. 2011 11:37
[1]

má to zbytečně velký obsah textu,přitom souhlasně poznamenám- PRAVDA,NIC NENÍ NEMOŽNÉ A V TO HLAVNĚ VĚŘÍM JÁ

Přidáno: 2. 11. 2010 5:52

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek