Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Jaká je vlastně ideální postava ženy a muže? II.

V předchozí části tohoto článku jsem popsala, že poměřování sama sebe s komerčně vytvořenou ideální postavou je zavádějící.

Kolik lidí vzhledem k tomu, že si neuvědomuje tento závažný fakt, se několikrát denně pozoruje v zrcadle.
Kolik lidí si kupuje osobní váhu (nejlépe digitální, aby byla co nejpřesnější a ukázala i co nejmenší změnu váhy), aby se někdy i vícekrát denně vážili a tím kontrolovali, zda se přibližují či vzdalují svému vytouženému, přesto ale nesprávnému snu - chci vypadat jako vzor ideální postavy.
Kolik lidí trpí komplexem podceňování se, v horším případě až depresemi.
Kolik lidí se stydí za svojí postavu...

Už i malé děti podléhaji kultu těla

Je velmi varující, že kult těla bohužel neblaze ovlivňuje čím dál více menší děti.

Některé z nich podlehnou zavádějícímu okolnímu porovnání sama sebe se vzorem ideální postavy a mnohdy už v 11-ti letech napodobují své rodiče či svoje okolí a drží všelijaké diety, odmítají jíst, často se pozorují v zrcadle, nebo se naopak vyhýbají pohledu na sama sebe v zrcadle, protože je pro ně traumatizující, odsuzují se za to, jak vypadají a nemají se rády.

Položme se však zásadní otázku:

Je vůbec samotná myšlenka určování ideálního vzoru lidské postavy smysluplná?

Pokud by pro lidský život byla obohacující a potřebná ideální postava, určitě by "Matka příroda"  tak učinila.

Vždyť by pro "Matku přírodu" bylo mnohem jednodušší vytvořit jeden prototyp ideální ženské postavy a jeden prototyp mužské postavy a pak už by zjednodušeně řečeno pouze kopírovala.

Tím, že každý z nás má mj. jinou postavu, je tady lidem dána jedinečnost.

A posláním lidí není kopírovat ostatní, ale najít svojí vlastní identitu.

Potlačování identity

Tato myšlenka vzoru ideální postavy vede k nežádoucímu potlačování lidské identity.

Vždyť si jen zkuste představit, jaký byste měli pocit, pokud byste ráno vyšli na ulici a potkávali byste jenom ženy a muže, kteří by vypadali všichni jako vzory ideální postavy?

Vždyť by to vypadalo jako ve sci-fi filmech o mimozemšťanech, kdy všichni vypadají až na malé odchylky stejně.

No, není ta různorodost lidského vzhledu a lidská jedinečnost krásná?

Sami sebe se i zeptejte, zda jste už někdy opustili svého partnera či partnerku, kamaráda či kamarádku, přítele či přítelkyni jenom pro to, že měli větší bříško nebo o trochu víc odstávající uši? A nebo důvodem rozchodu bylo to, že lhali, byli neuznanliví, sobečtí, bezohlední, nevěrní?

Posuzovali jste snad někdy svoje rodiče podle jejich postavy a nebo bylo pro vás nejdůležitější, jestli jsou vůči vám spravedliví?

Vyměnili byste snad svoji spravedlivou, hodnou, milou, přívětivou, láskyplnou a lásku projevující maminku, která měla např. větší bříško, za maminku, která by byla na vás nespravedlivá, ale hlavně že by měla ideální postavu?

Míry ani vzhled lidské postavy nejsou ukazatelem kvality člověka. Nelze podle nich totiž jednoznačně posoudit, zda je ten dotyčný člověk spolehlivý, zodpovědný, čestný, pravdomluvný, upřímný apod.

Mnoho z těch, kdo jsou široké veřejnosti předkládáni prostřednictvím mediálních prostředků jako vzory ideální postavy, rozhodně nemohou být dáváni za příklad či za vzor kvality lidského chování.

Naopak většina z těchto rádoby idolů "krásy" má špatné, mnohdy až amorální chování a nesmyslným způsobem posuzuje ostatní lidi.

Tito "idoli" mají totiž nesprávný žebříček životních hodnot, kde "krása" lidské postavy má větší váhu než krása lidské duše.

I z tohoto důvodu mnoho z těchto krásek a krasavců mají nestálé partnerské vztahy, nemají opravdové přátele, jsou uvnitř nešťastní a mnohdy zůstávají sami a opuštění se svou pěstovanou postavou.

Pokud chcete být vůči svému tělu féroví, nesnažte se ho předělat na mediálně předkládaný vzor ideální postavy. Na druhé straně však ani nepřehlížejte, co vaše tělo potřebuje.

Komunikace s tělem

Vaše tělo o tom, co je pro něj důležité a co potřebuje, s vámi komunikuje. Proto mu lépe naslouchejte.

Vaše tělo vám sděluje, kdy jeho váha je větší než by měla být.
Vaše tělo vám dává najevo, že mu chybí pohyb.
Vaše tělo vám říká, že ztrácí kondici.

Pokud budete všem těmto signálům naslouchat a budete se jimi řídit, tak budete vašemu tělu vycházet vstříc a tím si budete udržovat jeho správné a ideální potřeby - např. nezadýchávání se, lehkost pohybů, pružnost, nepřejídání se.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,43

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[4] Neli
MOUDROST NADE VŠE

Ahoj zdravím všechny čtenáře i spisovatelku. Velice ráda paní pošlu i 200kč za takové informace. Nejsou všude. Kdo potřebuje, tak si najde, co potřebuje. V tom je krása všeho. Už se těším, až si vše přečtu. Celý život jsem hledala pravdu a už jsem jí našla. Kdo jí dokáže odhalit má už půl cesty za sebou. Všichni jsme na cestě- jen jí pochopit. A pak jednat. Děkuji, že jsem mohla pochopit i tyto informace, kam mám dále jít. Moc díky. Nela

Přidáno: 4. 1. 2015 21:10
Krasavice ošklivým kačátkem

Zdravím Vás, paní Jano,
paní Přádová se k tomu nemá - pravděpodobně nemá čas, když musí vymýšlet články za 100 Kč měsíčně - tak Vám to zkusím vymluvit já. Váš názor vychází z předpokladu, že drastické diety drží, pilulky polyká a v posilovně přetěžuje své tělo jen ten, kdo je tlustý, neforemný a má velikou nadváhu. Jenže ono je to jinak - se svým tělem se trápí i ženy, které mají hmotnost vyrovnanou, jenže nemají dostatečně ploché bříško, dostatečně malý zadeček nebo dostatečně velká ňadra, jak velí komerčně propagovaný ideál krásy - a trápí se s tím. Zkrátka, ženy, které mají svou přirozenou krásu, jejichž vnitřní a vnější krása jsou opravdu v souladu... ale bohužel uvěřily všem reklamám. A takových je podle výzkumů 92% žen.
Krásný den Vám přeje pohodář Tom

Přidáno: 9. 10. 2011 22:23

Tento komentář je reakcí na [1] Jana

[2] Vladimir J

Kazdy clovek ma predurcene ako ma jeho telo vyzerat,geneticky atd. Pokial ma niekto problem s tym ako ona doticna osoba vyzera je to len jeho osobny nazor ktory mu nik nemoze zobrat. Je len otazne ako ho presadzuje. A ci druha osoba si ho zobere k srdcu a nieco pre to zacne robit niake zmeni tak je len najivna a sprosta. Moja partnerka sa necity dobre tak ako vyzera. Na konci dna je to moja polocicka a ked chce na sebe trochu zapracovat aby sa citila lepsie ok. Ale pokial si niekto mysli ze ma velky zadok alebo vacsie brucho je to len blbost a ziaden chlape normalny ma rad zenu taka aka je. Pokial to neprehana dietami a cvicenim myslim ze to je v poriadku. Ja som rad ze moja partnerka vyzera ako vyzera. Ked bude mat aj o 10Kg viac ja to berem tak ze bude aspon viac coho lubit. Ked sa to niekomu nepaci to je jeho osobny nazor. Zena by nemala byt ovplivnovana okolim ale riadit sa sebou a svojimi pocitmy a nebrat ohlad na spolocnost.

Přidáno: 9. 2. 2011 11:29
[1] Jana
Jak uvnitř, tak i navenek

Dobrý den paní Přádová,

dovolím si s Vámi nesouhlasit. Ale Vy mi to určitě "rozmluvíte" :-)

Jestliže je někdo krásný uvnitř, pak dle zachování vesmírných zákonů, je nutně krásný i navenek. Takže pokud má někdo nadváhu, znamená to tedy, že si bere někde víc, než by měl...

Pokud někomu odstávají uši, taky to není náhoda, ale naopak je to známka toho, že se snaží třeba slyšet něco, co jeho uším určeno není...

Přirozený stav pro člověka je zdraví, štěstí a taky myslím i krása. O tom, že každý máme jiný vkus v tuhle chvíli vůbec nejde.

Ráda si přečtu Váš komentář.

Přeji hezký den. Jana

Přidáno: 8. 11. 2010 13:40

Na komentář reagoval [3] Tomáš Novotný

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek