Přeskočit na obsah | Přeskočit na navigaci

Vyhledávání

Hříbata za každou cenu

Při prohlížení jedné encyklopedie o koních jsem narazila na jeden hrůzný obrázek, kde byla vyfotografována spoutaná klisna, kterou právě oplodňoval hřebec.
Hrůznost tohoto obrázku mě přiměla, abych si přečetla celou kapitolu, která patřila k tomuto obrázku.
Některé pasáže textu mnou velmi otřásly a zároveň mě motivovaly, abych napsala tento článek.

Plemenitba koní

Ta kapitola byla o plemenitbě nebo-li o rozmnožování koní. Byl zde popsán způsob, jakým přichází na svět hříbátko, a to od počátku říje klisny až po porod.

Bylo to pro mě poučné čtení. Ale pouze do té doby, než jsem začala číst stať, kde popisovali, jak někteří chovatelé řeší případy, kdy klisna odmítá, ať již z jakéhokoli důvodu, připouštěného hřebce.

V tomto případě mnoho chovatelů (a bohužel je jich hodně) volí způsob, který byl vyfotografován na již zmíněném obrázku. Tzn. této klisně spoutají zadní nohy provazem, jehož druhý konec se obmotá okolo jejího krku. Tím se klisně znemožní jakýkoli větší pohyb, kdy nemůže hřebce, kterého odmítá, kopnout a ani se mu jinak bránit. Pak ji chovatelé za ohlávku přidrží a takto spoutanou jí pak může hřebec oplodnit.

Byla jsem z toho otřesená, protože to, co v tomto textu popisovali, byl ve své podstatě popis toho, jak jsou tyto klisny znásilňovány.

Je hrozné, že tito chovatelé se vůbec nezamýšlejí, proč doopravdy některé klisny vůbec odmítají připuštění hřebce.

Tito chovatelé, ostatně jak tomu bylo napsáno i v té encyklopedii, to svádějí na nedostatečnou říji klisny, která je zapříčiněna většinou podle jejich mylného názoru neschopností klisny.

Jenomže pravá příčina odmítání hřebců klisnami je však zcela jinde.

Důvody odmítání hřebce klisnou

Tou pravou příčinou odmítaní hřebce klisnou bývá jedna z těchto tří příčin:

  • Klisna není připravena na to, aby měla hříbátko. Tato nepřipravenost může být způsobena buď nevyzrálostí klisny a nebo nedostatečnou pauzou mezi jednotlivými březostmi.

  • Klisna žije v takových nepřijatelných podmínkách, že odmítá do těchto podmínek porodit svoje hříbátko.

  • Chovatelem byl nesprávně vybrán připouštěný hřebec.

To, co se poslední dobou mezi většinou chovatelů děje, si troufám spíš nazvat honbou za penězi než chování koníčků (těch živých) pro radost.

Pro mnoho chovatelů bohužel není podstatný osud jednotlivých koní, klisen a jejich hříbat. Pro ně je podstatné, kolik jim vydělají peněz. A vůbec neberou ohledy na to, že jsou v této honbě za penězi bezohlední a bezcitní.

Někteří chovatelé jsou schopni spoutat klisnu, jen aby jí mohl hřebec oplodnit a mohla porodit hříbě. A vůbec neberou v potaz, proč klisna toto připuštění odmítá a proč se mu brání.
A mnoho chovatelů si odmítá připustit mnohdy brutálnost jejich počínání.

Každé zvíře v přírodě, tedy i klisna, je však vedeno svým neomylným pudem, aby rozeznalo, kdy nastala vhodná doba počít mládě, což podmiňuje mnoho faktorů - např. vyspělost samice (a to nejen fyzická), životní podmínky, kvalita samce.

A žádnému člověku nepřináleží, aby do tohoto děje jakýmkoli nepřirozeným způsobem zasahoval.

A jaké má toto "znásilňování" klisen důsledky?

Psychická muka a fyzickou bolest klisny, které zažívá při znásilňování, si umí každý citlivý člověk představit sám, proto je tady nebudu popisovat.

Tím to však nekončí.

I průběh samotné březosti, která vznikla z takovýchto nucených oplodněních, je tím poznamenaný.

A hlavně je tím velmi často i poznamenáno samotné hříbátko, a to na celý život.

Mnohdy takto násilně počatá hříbátka totiž jejich maminky odmítají, protože na ně nebyly z nějakého důvodu připravené a tudíž je nechtěly.

Autor: Hanka Přádová
Volně přístupný článek

Hodnocení článku: 1,83

Známkování je stejné jako ve škole.

Zaslat článek e-mailem

Zaujal vás tento článek a chcete odeslat vašim známým odkaz na něj? Můžete k tomu využít náš jednoduchý formulář.

Bez práce nejsou ...

 

Komentáře

[16] zdeněk bártík
Proč jsou i zvířata nemocná

Řekli jsme si,že člověk onemocní převážně vlivem vlastního myšlení.Z čeho tedy onemocní zvířata?Trpí přece podobnými nemocemi jako člověk.

Přidáno: 22. 3. 2011 21:05
[15] Jana
internetové pozdravení

Paní Majko,

posílám Vám po internetu hezké podzimní pozdravení a raduji se spolu s Vámi z Vašeho správného rozhodnutí. A děkuji Vám za projevenou důvěru.

Jana

Přidáno: 16. 10. 2008 19:26
[14] Jitka Wolf
Pani Majko,

tez Vam preji dobry vecer.

Moc jste me potesila tim, ze se Vam komentar libi a jsem rada, ze Vam neco "prinesl".

Urcite s Vami souhlasim s tim, ze rada pani Katky podpori mnohem vice, nez si rikat, ze je clovek nesch....!! :)). Uz jenom to slovo samo o sobe (neschopnost) boli.

Krasny vecer. Jitka W.

Přidáno: 15. 10. 2008 20:51
[13] Marie Horneková
pro Jitku Wolf

Dobrý večer,
paní Jitko, děkuji Vám zá krásný komentář. Až mi z něho naskočila husí kůže:-). Taky si znovu pročítám všechny články a zjišťuji, že pokaždé si z toho vezmu něco jiného. Kolikrát si říkám, že jsem snad některé články ani nečetla...:-). Pak si začínám uvědomovat další a další věci a plno situací mi postupně začíná dávat smysl. Samozřejmě není to vždy tak jasné jak píši, těch nejasností je stále přeci jenom více, ale mám vždy upřímnou radost, když něco správně pochopím:-). Radu od paní Katky si určitě vezmu k srdci, jistě podpoří více, než si říkat, že jsem úplně neschopná.... Přeji Vám i všem ostatním krásný večer. Majka Horneková

Přidáno: 15. 10. 2008 19:28
[12] Jitka Wolf
Pani Majka

Dobry den pani Majko,

mohu Vam rici, ze v tom nejste sama, kdyz rikate, ze: "Abych pravdu řekla, mám v tom všem hodně velký zmatek...".
I v mem zivote se objevuji situace, ve kterych mam zmatek a nevim si s nimi vzdy rady.

Pak si posloucham "stare" kazety z konzultaci a snazim se najit odpoved, radu. Na kazetach najdu nekdy i nove informace, ktere jsem tehdy "preslechla", ci jsem jim tak neporozumnela. Je to asi i tim, ze situace, ve kterych se nachazim jsou tez rozdilne a je mozne, ze zalezi i na case, kdy je umim "slyset".

Pani Katka mi kdysi rekla: "...ze se mam pochvalit i za to, ze chci znat odpoved a mit ze sebe hezky pocit, ze se zajimam...".

Z vlastni zkusenosti vim, ze to neni vzdy jednoduche dohledat odpoved a mozna jsem ji v nekterem pripade jeste nedohledala (zatim).

Drzim Vam palce a preji Vam vetou pani Kunove, aby jste se "... pochvalila i za to, ze chcete znat odpoved a mejte ze sebe hezky pocit, ze se zajimate...".

S pozdravem a pranim hezkych dnu. Jitka W.

Přidáno: 15. 10. 2008 11:41
[11] Marie Horneková
Můj pejsek - dovětek

Dobrý den,

Paní Jano, velice jsem přemýšlela nad Vaší radou rozdělenou do čtyř bodů. Nakonec jsem se ztotožnila s bodem č. 3. Píšete:
"3) pejska dáte svému bývalému příteli: Vilík nebude zvracet a Vy Majko i bez psí společnosti budete mít radost
k bodu č. 3:
To, že pejsek bude s člověkem, kterého si oblíbil a vy se zbavíte svého zástupného problému, budete mít prostor podívat se na to, proč Vás napadla myšlenka pořídit si na cesty psí společnost. A možná jste už připravená podívat se na správný důvod, viz Vaše věta: "Je to čínský chocholatý pes a pořídila jsem si ho proto, abych se necítila tak sama (což si myslím, že není asi zrovna správný důvod, ale to patří jinam)."
Pocítíla jsem, že můj důvod pořízení nebyl správný a možná ani nejsem připravená na to starat se o pejska. Momentálně mám pěkný pocit z toho, že Vilík je veselý a rád u svého "nového" páníčka.
I jak mi radila paní Jitka Wolf, tak jsem přemýšlela nad tím, proč se ta situace tehdy stala nám oběma dohromady. Možná právě proto, abych se nad tím zamyslela nebo možná i jakási zkouška zda jsem připravená řešit složitější situace. Abych pravdu řekla, mám v tom všem hodně velký zmatek a asi si toho budu muset ještě hodně prožít, abych všechno správně a úplně pochopila. Ovšem nevzdávám to, je to pro mě výzva jít dál a přijít všemu "na koub":-). Každopádně mám dobrý pocit ze svého rozhodnutí vytvořit pejskovi ty nejlepší podmínky pro jeho život a doufám, že to bylo rozhodnutí správné.
Děkuji vám proto, že jste mi otevřely další nové obzory jak se dají věci řešit a že správných možností je i více... S přáním šťastných a bezbolestných dnů Majka Horneková

Přidáno: 15. 10. 2008 9:52
[10] Jitka Wolf
chteni/lpeni - podekovani pro pani Janu

Dobry den pani Jano,

dekuji Vam moc za Vas cas a podrobne vysvetleni. Krasne jste mi to vysvetlila a chapu to.

Jeste jednou moc dekuji za Vasi pomoc a preji hezke odpoledne. S pozdravem. Jitka W.

Přidáno: 6. 10. 2008 14:43
[9] Marie Horneková

Dobrý večer paní Vlaďko, i Vám děkuji za příspěvek. Určitě to nevzdám:-), záleží mi na psychickém zdraví svého pejska a budu se snažit jeho trápení vyléčit. Je to pro mě i jakási výzva, poznat pro mě další nové zákonitosti a způsoby myšlení. Přeji Vám krásné dny. Majka Horneková

Přidáno: 5. 10. 2008 22:34
[8] Vlaďka Komlová

Chtěla jsem se přidat ke komentářům paní Majko,ale zjistila jsem po přečtení toho Vašeho posledního,že už není třeba.Mám dva pejsky a jednoho kocourka a cítím ,jak Vám asi je,protože chceme pro zvířátka jen to nejlepší.Jsem ráda,že to takto dopadlo,ale přesto to nevzdávejte a zkuste to ještě vyřešit podle paní Katky.Držím Vám palečky,ať se Vám i pejskovi stane jízda autem příjemnou záležitostí.
Vlaďka K.

Přidáno: 5. 10. 2008 20:14
[7] Marie Horneková
můj pejsek

Dobrý večer paní Jitko a paní Jano,

velice si vážím toho, že jste mi řekli svůj názor. Moc to pro mě znamená a hodně mi to v lecčem otevřelo oči.

Nakonec celá situace dopadla líp, než jsem doufala. Přítel si prožil "dobu po rozchodu" a uvědomil si pár věcí. Vrátil se a slíbil, že se pokusí jít také cestou spravedlivosti i když si myslí, že v dnešní době s takovýmto chováním moc neuspěje. Jsem za to ráda a podporuji ho, aby byl "lepším člověkem":-). S Vilíčkem ale zkusím znovu postup od paní Kuňové a také se zamyslím nad návodem paní Jany... Jsem moc ráda, že díky vám mám možnost se více zdokonalovat. Mockrát vám děkuji za vaše návody a přeji mnoho úspěšných dnů:-). Majka Horneková

Přidáno: 5. 10. 2008 19:38
[6] Jana
chtění/lpění

Je to snadné.

V první fázi si ve Slovníku spisovné češtiny ověřím, jak daný pojem vysvětluje slovník a jak daný pojem vnímám já. Vnímám-li daný pojem odlišně od vysvětlení ve slovníku, potom dohledávám dál, důležité pro mě je mít pojem slova přesně spojený s jeho pravým obsahovým významem.

Tak tedy pojem "lpět" vyjadřuje jednak význam "držet se" a jednak význam "vytrvale se držet, nechtít se vzdát něčeho".

Pojem "přát" v sobě zahrnuje slovo chtít a jeden z jeho významů podle slovníku je "chtít, toužit, aby se někomu dostalo něčeho, zpravidla dobrého"

V další fázi na sebe dané pojmy nechám působit: lpět znamená držet se, tam mi naskakuje síla a dále slovo vytrvale se mi spojuje se souslovím "za každou cenu". Oproti tomu přát se mi vybavuje s jednoduchostí, s lehkostí.

V další fázi, tedy při samotném testování, zda mé přání je upřímné či na něm již začínám lpět - zavřu oči, představím si to své přání a vnímám, co stojí za tím přáním - je to síla nebo je to lehkost? Objeví-li se mi síla, potom to přání pouštím z hlavy, protože sila není ten správný hnací motor k realizaci přání.

Hezké odpoledne, Jana

Přidáno: 5. 10. 2008 13:02
[5] Jitka Wolf
Dotaz k nazoru pani Jany

Dobry den pani Jano,

mam jednu otazku k Vasemu komentari. Pisete: "Otestujte, zda se již nenacházíte ve fázi lpění a předsudků". Muzete, prosim, napsat, jak se toto da otestovat?
Je pro me nekdy obtizne rozeznat co je chteni/prani ci lpeni.

Dekuji a preji hezky den. Jitka W.

Přidáno: 5. 10. 2008 11:36
[4] Jitka Wolf
Pani Majce

Dobry den pani Majko,

zadate o pomoc, ci nazor. Nevim, pomoci asi nemohu, ale mohu Vam napsat nazor, jak bych se pokusila situaci vyresit ja.

Myslim si, ze tim, ze pejsek jeste zvraci a je neklidny, kdyz je s Vami v aute, tak ta situace, ktera se tehdy stala, neni jeste vyresena. Vratila bych se k tehdejsi konzultaci s pani Kunovou a jeste jednou si probrala: proc se ta situace tehdy stala, proc jste tuto situaci zazili oba dva dohromady, co pani Kunova poradila,... a pouzila jeste jednou jeji rady na vyreseni situace. Zamyslela bych se i nad tim, proc byl pejsek koupen (pisete, aby jste se necitila tak sama) a jestli je tato situace nyni vyresena.

At uz bych se rozhodla proto, nechat pejska u sebe, nebo ne, tak bych se uprimne rozhodla podle toho, co je pro PEJSKA nejlepsi a ne podle toho, co chci ja. Myslim si, ze to je rozhodnuti, ktere (mozna) boli, ale v konecnem dusledku je clovek rad, ze se rozhodl pro dobro toho druheho. Zde se pripojuji k nazoru pani Jany - rozhodnout se ne logicky, ale podle pocitu "srdce ci briska".

Na zaver, at uz bych se rozhodla si pejska nechat ci ne, tak bych toto rozhodnuti neudelala za pejska, ale celou situaci mu vysvetlila a "popovidala" si s nim o tom proc si myslim, ze je to ci ono rozhodnuti to spravne. A hlavne mu rekla, ze ho mam rada a budu mit i nadale. At uz by zustal se mnou, ci nikoliv. Toto zni mozna pro nekoho "divne", povidat si s pejskem, ale tak to citim.

Pani Majko, drzim Vam palce, at se spravne rozhodnete (mozna nam to i napisete? :).

S pranim slunecneho dne. Jitka W.

Přidáno: 5. 10. 2008 11:24
[3] Jana
Majce

Milá Majko,

oslovil mě Váš příběh a nabízím Vám svůj pohled a názor, který můžete, ale nemusíte přijmout.

V dané situaci vidím následující řešení:

1) pejska si necháte: Vilík nebude zvracet (uvěřila jste návodům Avenny a použila je) a Vy Majko budete mít radost ze psí společnosti

2) pejska si necháte: Vilík bude zvracet a Vám to nebude přinášet radost

3) pejska dáte svému bývalému příteli: Vilík nebude zvracet a Vy Majko i bez psí společnosti budete mít radost

4) pejska dáte svému bývalému příteli: Vilík nebude zvracet a Vám bude smutno, bez psa nebudete mít radost

K bodu č.1:
Sama píšete, že: "Konzultovala jsem to i s paní Kuňovou, která mi poradila jak bych ho mohla vyléčit, ale veškeré pokusy selhaly možná i mojí nevědomostí a neschopností." Opravdu si Majko myslíte, že jste nevědomá a neschopná? V každém okamžiku života přeci každý člověk má k dispozici právě tolik informací, kolik potřebuje. A potom, zkuste otestovat Vaši upřímnou touhu pejska zbavit zvracení, protože nikoliv víra v návody, ale právě touha realizovat své záměry, je ta hybná síla, která nás posunuje dál. A s nastavenou touhou teprve poté se rodí víra. Otestujte, zda se již nenacházíte ve fázi lpění a předsudků. Nestagnujte, hledejte nové podněty, třeba Vás osloví informační techniky Silvovy metody nebo Vám řešení přinese postavená konstelace na Váš vztah k Vilíkovi. O těchto postupech a metodách je na trhu dostatek literatury i jsou dostupné info na internetu.

k bodu č. 2:
Tato možnost z mého pohledu není akceptovatelná ani pro Vás, ani pro Vilíka. Nebo máte potřebu, Majko, se trápit či se stát sobcem?

k bodu č. 3:
To, že pejsek bude s člověkem, kterého si oblíbil a vy se zbavíte svého zástupného problému, budete mít prostor podívat se na to, proč Vás napadla myšlenka pořídit si na cesty psí společnost. A možná jste už připravená podívat se na správný důvod, viz Vaše věta: "Je to čínský chocholatý pes a pořídila jsem si ho proto, abych se necítila tak sama (což si myslím, že není asi zrovna správný důvod, ale to patří jinam)."

k bodu č. 4:
V případě, že si zvolíte tuto možnost, prožijete období smutku, které Vás přivede buď na odpověď, proč jenom s Vámi Vilík v autě zvrací, a potom si Vilíka vezmete zpátky a budete radostná a Vilík spokojený a nebo nebudete vědět příčinu Vilíkových stavů, ale přesto Vilíka budete chtít sobecky zpátky. V tomto případě pro vás Vilík asi nebude moc důležitý jako to, že už konečně budete mít v autě společnost a nebudete si tedy připadat sama.

A Majko, důležité pocity, které Vám napoví, jaké řešení zvolit, hledejte vždycky v břiše, ne v hlavě.

Přeji Vám hodně radostných dní na cestě k sebepoznávání, Jana

Přidáno: 5. 10. 2008 10:16
[2] Marie Horneková
můj pejsek

Přeji krásný den,
ráda bych Vás všechny, kdo čtete tyto stránky, požádala o radu a pomoc. Vlastním od ledna pejska, jmenuje se Vilík. V té době, když jsem si ho kupovala mu bylo již přes půl roku. Je to čínský chocholatý pes a pořídila jsem si ho proto, abych se necítila tak sama (což si myslím, že není asi zrovna správný důvod, ale to patří jinam). Jsem řidička z povolání a pejska jsem začala vozit s sebou aby si zvykl na jízdu autem. Bohužel se stala při cestě určitá stresující situace a Vilík se od té doby jízdy autem se mnou bojí. Konzultovala jsem to i s paní Kuňovou, která mi poradila jak bych ho mohla vyléčit, ale veškeré pokusy selhaly možná i mojí nevědomostí a neschopností. Měsíc na to jsem se seznámila s mužem, se kterým jsme později začali žít. Vilíka si velice oblíbil i on jeho. Má ke zvířátkům velice kladný vztah. Začal si ho brát s sebou do práce, poněvadž je podnikatel a má tu možnost a já byla šťastná, že se se mnou nemusí trápit v autě. U přítele v autě je v pohodě, ale jen do doby než nastoupím k nim i já. To pak zas začne kňučet a plakat a záhy na to zvracet. Nepochybně má tu událost spojenou se mnou.
Teď ale nastala situace, že se s přítelem rozcházíme a on mě poprosil, zda bych mu Vilíka nechala. Už dlouho nad tím přemýšlím zda se ho mám a můžu vzdát v zájmu jeho psychického zdraví (nechci ho trápit) anebo dál bojovat a zkoušet zda dokážu příčinu jeho strachu odstranit. Jsem za volantem prakticky od pondělí do soboty v kuse a je to pro mě i pro Vilíka velmi zoufalé a vyčerpávající.
Je tu někdo kdo by mi mohl a chtěl pomoci či říct alespoň svůj názor? Děkuji a přeji přínosné dny. Majka Horneková

Přidáno: 3. 10. 2008 16:06
[1] ciccci

Váš článěk mě poněkud znepokojil, sama se věnuji koním již mnoho let, problematika plemenitby a hříbat se mě nyní poněkud vážněji týká, jelikož moje kobyla zrovna jednoho potomka čeká...i když jsem se nikdy osobně ani nijak blíže s popisovaným způsobem připouštění nikdy nesetkala, vím, že se to děje...bohužel některým chovatelům opravdu nezáleží na zdraví jak klisen tak jejich hříbat, ale pouze a jenom na zisku, bohužel v našich silách neni nic víc než psát podobné články a tuto problematiku co nejvíce zveřejnit a doufat, že se nad tím lidé zamyslí...

Přidáno: 12. 3. 2008 20:02

Nový komentář

Bez práce nejsou ...

 

Prosíme vás, abyste komentáře psali v souladu s dobrými mravy.
Nevhodné komentáře budou zablokovány.

Internetové adresy začínající http://, https:// a ftp:// budou převedeny na odkazy.

Tučné písmo můžete vložit pomocí [b]text[/b], pro kurzívu použijte [i]text[/i].

Přihlášení

Uživatel: Nepřihlášen

Registrace

PŘÍBĚHY ZE ŽIVOTA S RADAMI OD KAROLÍNY

Karolína je literární postava, které vdechly život Hana Přádová a Katarína Kuňová.

Po vzoru svých autorek se Karolína věnuje psychosomaterapii.

Příběhy vás zavedou do jejího studia, kde poskytuje konzultace svým pacientům
a zazní v nich mnoho zajímavých rad, které vám mohou změnit život k lepšímu.

| Nahoru | Mapa stránek